Džaka: EU mora ostati posvećena regionu kroz konkretne akcije, ispunjavajući svoja obećanja

Džaka: EU mora ostati posvećena regionu kroz konkretne akcije, ispunjavajući svoja obećanja

Ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije, Olta Džaka, učestvovala je na forumu u Antaliji na temu „Komšije gledaju zajedno: budućnost Evrope“. Sastanku su prisustvovali panelisti evroparlamentarac Sergej Lagodisnki, predstavnik EU za dijalog Kosovo i Srbija, Miroslav Lajčak i bivši rumunski premijer Victor Ponta.

Tokom izlaganja, Džaka je naglasila da Evropska unija mora i dalje ostati posvećena regionu kroz konkretne akcije, ispunjavajući svoja obećanja.

„Politika proširenja zasniva se na gvozdenom principu procene zasluga svake zemlje. Takođe zahteva predvidljivost procesa, kroz koji bi svako postizanje standarda ili kriterijuma trebalo da dovede do sledećeg koraka na putu ka EU. Takav proces, verodostojan i opipljiv, nezamenljiva je podrška teškim reformama koje sprovodimo“, rekla je ministarka tokom svog govora.

Lajčak i Lagodinski naglasili su da ne bi trebalo više odlagati otvaranje pregovora između Albanije i Severne Makedonije.

Tri dana zaredom u Turskoj su održani Samit i Ministarski proces saradnje Jugoistočne Evrope, kao i prvi diplomatski forum u Antaliji, kome su prisustvovali šefovi država i vlada iz preko 30 zemalja, gde je Albaniju predstavljala delegacija koju je predvodila ministarka za Evropu i spoljne poslove Olta Džaka. / ibna