Bugarska slavi Dan ujedinjenja

Bugarska slavi Dan ujedinjenja

Dan ujedinjenja Bugarska slavi 6. septembra, u čast ujedinjenja Istočne Rumelije i Kneževine Bugarske 6. septembra 1885. godine.

Bugarska je postala deo Osmanskog carstva 1396. U aprilu 1876. došlo je do niza pobuna protiv osmanske vladavine u Bugarskoj.

Oštro suzbijanje ustanka od strane Osmanlija dovelo je do široko rasprostranjene međunarodne osude, pa je u aprilu 1877. Rusija zvanično objavila rat Osmanskom carstvu. Rat je okončan marta 1878. potpisivanjem Sanstefanskog mirovnog ugovora.

Tadašnje velike sile su verovale da je mirovnim ugovorom stvorena Bugarska koja je prevelika i da će imati previše uticaja u regionu. Kao rezultat toga, prema Berlinskom ugovoru 1878. godine, Južna Bugarska (Istočna Rumelija) je odvojena od Kneževine Bugarske i vraćena u Osmansko carstvo, sa delimičnom autonomijom.

Bugari su smatrali da je odluka Berlinskog ugovora nepravedna. Tokom narednih sedam godina, u početku mirni protesti ustupili su mesto pobunama i sukobima. Bugarski Tajni centralni revolucionarni komitet, koji je organizovao događaje i nerede u gradovima u istočnoj Rumeliji, formiran je februara 1885. godine, osmišljen da pomogne procesu ujedinjenja.

6. septembra 1885. Bugarska i Istočna Rumelija proglasile su ujedinjenje u Plovdivu.

Ujedinjenje je naljutilo nekoliko moćnih nacija i dovelo do Srpsko-bugarskog rata. Bugarska je iz ovog sukoba izašla kao pobednica i uspostavila prihvatanje svojih granica.

Mnogi u Bugarskoj smatraju događaje od 6. septembra 1885. važnijim za stvaranje Bugarske od potpisivanja Sanstefanskog ugovora 3. marta 1877. godine, kojim se obeležava Bugarski nacionalni dan.

Proslave Dana ujedinjenja fokusraju se na Plovdiv, gde je proglašeno ujedinjenje; iako će drugi gradovi širom zemlje obeležavati godišnjicu ujedinjenja paradama i ceremonijama. /ibna