Rumunija: Stanje u PNL se rešava u subotu

Rumunija: Stanje u PNL se rešava u subotu

Kongres stranke PNL biće održan u subotu, u Bukureštu, u prostorijama Romexpo-a, uz učešće delegata iz cele Rumunije. Biće izabran budući predsednik stranke, na funkciju na koju pretenduju sadašnji predsednik Ludovic Orban i premijer Florin Citu. Članovi Izvršnog odbora(IO), biće izabrani u nedelju.

Do sada je, tokom unutarstranačke kampanje, više od 30 šefova organizacija najavilo svoju podršku Florinu Citu. Ove organizacije će na kongres poslati više od 3.000 delegata, ali nije izvesno da će svi oni principijelno slediti izbor vođe organizacije.

S druge strane, 12 šefova organizacija koje će poslati oko 1.000 delegata izjasnilo se u korist Ludovica Orbana. Takođe je vredno napomenuti da nekoliko predsednika organizacija, uključujući „teškaše“ poput Iliea Bolojana i Dana Motreanua, nisu objavili koga od dva kandidata podržavaju.

Treba napomenuti i to da su regionalne organizacije glasale o političkim predlozima kandidata – koje, prema statutu, mora odobriti najmanje deset organizacija da bi se smatrali zvaničnim kandidatima – oba kandidata su “prebrojali glasove”, premijerov kamp procenjuje da će Citu na kongresu dobiti oko 3.000 glasova od ukupno 5.000.

U nedjelju, nakon konvencije na kojoj će biti izabran predsjednik PNL -a, održat će se izbor članova Izvršnog biroa, koji će se sastojati od generalnog sekretara, četiri prva potpredsednika i 24 potpredsednika. / ibna