Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo greška drugih, a ne građana “koji su usred Evrope na kraju 20. veka bili žrtve onih sa kojima su se u dva svetska rata borili”.

“Za našu zajedničku budućnost bilo bi dobro da i oni budu toga svesni, da budu svesni greške agresije nad nedužnim stanovništvom”, rekla je Brnabićeva otvarajući konferenciju “Bombardovanje SR Jugoslavije 20 godina posle”.

Premijerka je rekla da Srbiji niko ne treba da spočitava greške iz prošlosti, jer je svesna da nije bezgrešna, ali da je bombardovanje bila greška drugih.

“Ali Srbija mora da pokuša da oprosti, jer je jedini put da ostvarimo sve naše potencijale, a ja verujem da ih imamo mnogo, da se okrenemo budućnosti, partnerstvu i saradnji”, rekla je premijerka, prenosi Radio-televizija Srbije.

Ona je istakla da Srbija nikada neće zaboraviti prijatelje koji su bili na njenoj strani kada je bilo najteže, ali da će nastaviti da gradi mostove ka onima sa kojima se 1999. godine nije razumela, a danas je blizak partner, kao i ka onima sa kojima se ni danas ne razume.

Učesnici konferencije izneli su prognoze da će odnosi na međunarodnoj sceni “nastaviti da se redefinišu i da svet ulazi u period okončanja zapadne prevlasti”.

Profesor sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Branko Krga rekao je da je uzrok bombardovanja pre svega bio geopolitički interes vodećih zemalja NATO-a.

Kaže i da je poslednjih 20 godina pokazalo da je agresija bila velika greška i da su pogrešne i posledice do kojih je ona dovela, te da je naneta velika šteta Jugoslaviji, posebno Srbiji, a da ništa nije postignuto.

Krga, koji je 1999. godine bio šef vojnoobaveštajne službe, a potom i načelnik Generalštaba, rekao je da se “činilo sve” da do sukoba sa Albancima i konflikta sa NATO-om ne dođe i da se problemi reše mirnim putem, ali da nisu uspeli.