60 000 građana potpisalo peticiju

60 000 građana potpisalo peticiju

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je danas da je peticiju o odbacivanju predloga zakona o slobodi veroispovesti do sada potpisalo više od 60.000 ljudi, čime je dat puni doprinos borbi protiv otimanja svetinja u Crnoj Gori od aktuelne vlasti.

“Zavet Trojičindanskog sabora, održanog 15. juna u Podgorici, poziva nas da svedočimo Hrista Raspetoga i Vaskrsloga svima i u svako vrijeme i da čuvamo dostojanstvo, identitet i svetinje Crkve kojoj pripadamo i kojoj su kroz svu istoriju Crne Gore pripadali i naši preci”, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz tih razloga Episkopski savet pravoslavne crkve u Crnoj Gori poziva verni narod i sve kojima je istina na srcu, da potpišu peticiju kojom se od Vlade zahteva da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti.

Peticija se potpisuje u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kao i u svim hramovima Crne Gore.

Crnogorski predsednik i premijer Milo Đukanović i Duško Marković vode kampanju protiv SPC u Crnoj Gori i najavljuju da će novi predlog zakona o slobodi veroispovesti biti pred poslanicima Skupštine Crne Gore do kraja ovog meseca.

U međuvremenu, Mitropolija Crnogorsko-primorska objavila je pismo Ukrajinske crkve, u kojem se izražava žaljenje zbog toga što je arhimandrit tzv. “Crnogorske pravoslavne crkve” Boris Bojović dobio dozvolu da služi u Kijevu i ističe da je to pitanje nemara sveštenika koji su učestvovali u službi.

Prema pismu poslanom mitropolitu Amfilohiju, mitropolit Epifan je naglasio da se to desilo nenamerno i da ukrajinska pravoslavna crkva kontaktira samo sa crkvama koje priznaje Vaseljenska patrijaršija. U pismu se naglašava da je “kontakt sa takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom postojao do trenutka priznanja Ukrajinske pravoslavne crkve iz Vaseljenske patrijaršije”