Turski tok “prolazi” kroz Srbiju

Turski tok “prolazi” kroz Srbiju

Izjava šefa Udruženja za prirodni gas Srbije, Vojislava Vuletića, može se uzeti kao indirektna potvrda da će gasovod “Turski tok” prolaziti kroz teritoriju Srbije i da će stoga pratiti ovu rutu – prvo kroz Bugarsku – pre dolaska u srce Evrope, Austrija.

Konkretno, potez gasne kompanije Gastrans, podružnice Južnog toka Srbije sa sedištem u Švajcarskoj, da poveća svoj akcijski kapital sa 138,3 miliona evra na 193 miliona evra, odmah je primećen.

Upravni odbor kompanije odobrio je odluku o povećanju kapitala 22. februara, a prema dokumentima koji su dostupni Privrednoj komori Srbije, proces je završen 26. februara.

Prošlog meseca, Gastrans je najavio raspisivanje tendera za povezivanje kapaciteta gasovoda Turskog toka, za koji se očekuje da će napajati Srbiju i transportovati ruski gas u Evropu, povezujući Srbiju sa Bugarskom i Mađarskom.

Ukupan obim raspoloživih godišnjih kapaciteta je 395,2 GVh / dnevno u interkonekciji sa Bugarskom, 124,2 GVh / dnevno na izlaznim tačkama u Srbiji i 271,02 GVh / dnevno u interkonekciji sa Mađarskom.

Prema jednom članku u srpskom listu Politika, u kojem se navodi izjava Vojislava Vuletića, povećanje osnovnog kapitala Gastransa potvrđuje da će izgradnja gasovoda Turski tok ići napred, ali i da je Srbija uključena u projekt.

Poznato je da ruski Gazprom upravlja sa 51% akcija Južnog toka Srbije, preostalih 49% pripada državnoj gasnoj kompaniji Srbijagas./ibna