Potpredsednik Atlantskog saveta, sa sedištem u Sjedinjenim Državama, Damon Vilson, zajedno sa američkom delegacijom, boravi u poseti Kosovu tokom koje se sastao sa nekoliko lidera.

Vilson je izjavio da su “razgovori između Prištine i Beograda u fokusu ovih sastanaka zajedno sa neophodnim reformama za svetlu budućnost Kosova”.

Posle sastanka sa Vilsonom, kosovski predsednik Hashim Thaci je rekao da “nedostatak sporazuma između Kosova i Srbije može imati posledice po bezbednost i stabilnost u regionu“ i, prema njegovim rečima, „to bi takođe otvorilo put antievropskim elementima”.

Premijer Ramush Haradinaj rekao je da je “Kosovo spremno da postigne mirovni sporazum sa Srbijom, ali bez kršenja Ustava i ugrožavanja teritorije.”

Krajnji cilj naše zemlje je da konsoliduje državnu i američku podršku koja je i dalje vitalna na tom putu”, napisao je on nakon sastanka sa Vilsonom.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da će nedostatak kompromisa između Kosova i Srbije imati ozbiljne posledice za obe strane, dok Srbi, kaže on, moraju da biraju između “slatkih laži i gorke istine”.

Vučić je održao dvosatni govor u srpskom parlamentu, ne otkrivajući detalje o svom planu za razgovore sa Kosovom, koji je ove godine obeležio 11. godišnjicu nezavisnosti, što Beograd nastavlja da osporava.

Predstavljajući izveštaj o dosadašnjim razgovorima sa Kosovom, predsednik Srbije je rekao da je Kosovo izgubljeno i da za to treba okriviti druge. / ibna /