Ankara: Odgovorićemo na naloge za hapšenje posade Fatiha

Ankara: Odgovorićemo na naloge za hapšenje posade Fatiha

Reakcija Turske na diplomatske poteze Kipra kojim pokušava izbeći bušenje u EEZ

Piše: Michalis Michael

Turska ne napušta strategiju stvaranja napetosti što je očito iz prve reakcije međunarodne naloge za hapšenje Republike Kipar prema posadi broda za bušenje „Fatih“, koji plovi u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Nalozisu izgleda urodili plodom jer su, prema nezvaničnim informacijama, u poslednjih nekoliko časova više članova posade „Fatiha“, uglavnom severnoevropskog porekla, zatražili da raskinu ugovore i napuste brod.

Ova informacija nije direktno potvrđena, ali indirektno izgleda da je tačna te, sudeći po reakciji Ankare, imala je efekta.

“Mi pomno pratimo izveštaje u medijima koji kažu da je administracija kiparskih Grka na Kipru izdala naloge za hapšenje radnika na brodovima za podršku brodu bušilici “Fatih”,“ rekao je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova, Hami Aksoi.

Prema medijskim izveštajima on je ove poternice proglasio nevažećim, rekavši da taj potez ide preko svih granica i Turska neće oklevati da odgovori.

On je takođe okrivio kiparske Grke za kršenje prava kiparskih Turaka, ukazujući da tvrdnje da pomorski region, u kojem je danas brod „Fatih“, pripada Republici Kipru, nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

“Ako je ova odluka istinita, što krši prava kiparskih Turaka i ignoriše ih, onda to neće imati nikakvu pravnu snagu za nas. Ako je administracija postupala sa takvom drskošću, onda nemojte sumnjati da ćemo odgovoriti na odgovarajući način”, rekao je on./ibna