9. januar, kao dan Republike Srpske, ponovo proglašen neustavnim

9. januar, kao dan Republike Srpske, ponovo proglašen neustavnim

Ustavni sud BiH je ponovo osporio 9. januar kao dan Republike Srpske i naredio promjenu relevantnog člana Zakona u RS.

Sud je odobrio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara kao Dan Republike Srpske, koji je u januaru 2018. podnijelo devet bošnjačkih i hrvatskih delegata u Domu naroda RS.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević objasnio je da je zahtjev delegata potvrđen i da je Sud proglasio odredbu kojom je 9. januar kao dan Republike Srpske neustavnom i poništio je.

“Odredba će prestati da važi narednog dana”, rekao je Knežević za TV N1, te je naveo da je to praktično značilo da će Narodna skupština i Vlada Republike Srpske, organ koji je predložio, morati izmijeniti Zakon o danu Republike Srpske.

“Kako i u kojoj mjeri, to je na vlastima u Republici Srpskoj”, dodao je Knežević.

Međutim, stručnjaci se slažu da Sud nije osporio pravo Republike Srpske da proslavi svoj dan, ali to ne može biti 9. januar, jer su ga osporavali Hrvati i Bošnjaci u BiH. Toga dana, 1992. godine, srpski poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine odlučili su da se povuku i osnovali su Narodnu skupštinu srpskog naroda u BiH. Taj dan bošnjački političari smatraju datumom prvog znaka nadolazećih događaja i rata koji su trajali više od tri godine.

Kao što se i očekivalo, bošnjački političari pozdravili su odlučivanje kao nešto što se podrazumijeva kao logično. Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (Bošnjak) izjavio je da RS može proslaviti svoj dan na dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nadam se da će vlasti u RS konačno shvatiti da je vrijeme da se distanciraju od rata i onih koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat. Oni moraju shvatiti da je entitet prostor u kojem su tri nacije konstitutivne i gdje svi građani žele da žive, a ne samo Srbi, pravoslavci“, rekao je on.

Kako se i očekivalo, srpski političari nisu zadovoljni odlukom Suda. Najviši zvaničnici u Republici Srpskoj osudili su ovaj čin i većina ih je izjavila da bi 9. januar trebao ostati Dan Republike Srpske. Predsjednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović, rekao je da će ova institucija dati odgovor na odluku u najkraćem mogućem roku.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da je besmisleno davati bilo kakve komentare o politički motivisanim odlukama Ustavnog suda koje se odnose na obilježavanje Dana Republike Srpske.

“Srpska će nastaviti obilježavati 9. januar kao dan”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a, Željka Cvijanović, pozvala lidere svih stranaka iz RS na sastanak kako bi razgovarali o ovom pitanju i dogovorili zajednički odgovor.

Nakon prve odluke Ustavnog suda o Zakonu o praznicima RS-a, prije nekoliko godina, kada je osporena proslava 9. januara, vlasti RS organizovale su referendum kako bi potvrdile da ljudi žele da ga proslavljaju. Promjena je napravljena na način da je Dan RS definisan posebnim zakonom, ali je i ona sada sporna.