Abazović: Moja vizija je nova era Crne Gore

Abazović: Moja vizija je nova era Crne Gore

„Nije dovoljno promeniti vlast nakon 30 godina, već moramo promijeniti ponašanje i loše navike. Potrebni su nam novi ljudi u politici, koji nisu kontaminirani politikom podela i nacionalizma. Bez tog iskoraka, nikada nećemo promeniti Crnu Goru”, kazao je u sredu potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na predavanju koje je organizovala prestižna Diplomatska akademija u Beču.

Bečka Diplomatska akademija jedna je od najstarijih diplomatskih evropskih institucija, a osnovana je 1754. godine u cilju medijacije između Osmanskog carstva i balkanskih država.

Abazović je ukazao da je ključni zadatak Crne Gore u narednom periodu izgradnja vladavine prava, a da iza svakog nacionalizma uvek stoje korupcija i organizovani kriminal.

Nije to slučaj samo u Crnoj Gori, već i u gotovo svim državama Balkana. Kada god vidite političare koji svoj narativ baziraju isključivo na etno-nacionalnim podelama, znajte da iza njega uvek stoje korupcija, zloupotrebe državnih sredstava i kriminalne grupe. Zbog toga su nam potrebni novi ljudi, nove generacije neopterećenih i modernih političkih elita koje će povući region ka evropskim vrednostima, ukazao je Abazović.

On je naglasio da “moramo izbrisati granice u svojim glavama, ali i fizičke granice između država”, kako bi pospješili mobilnost i saradnju ljudi.

EU je to davno uradila, a vreme je da zemlje Zapadnog Balkana krenu tim putem. Moramo jačati saradnju i mobilnost kako bi stvorili preduslove za pomirenje i ekonomsko jačanje naših država, ukazao je Abazović.

On je ukazao da društvo mora promeniti fokus sa nacionalizma i negativnih tema koje truju naše društvo na teme koje se tiču mira, infrastrukturnog razvoja, investicija, novih radnih mesta, dobrosusedske saradnje i razumevanja.

Abazović je istakao da je veliki optimista kako za stanje i evropski put Crne Gore, tako i za ukupan napredak država Zapadnog Balkana.

“Ali moramo osetiti veću podršku Evropske komisije, članica EU i drugih zapadnih partnera. Po mom sudu, zemlje Zapadnog Balkana imaju samo jedan dobar izbor – a to je da budu članice Evropske unije (EU) i jačaju evropske vrijednosti,” zaključio je Abazović.

Moderator predavanja bio je dr Emil Briks, direktor bečke Diplomatske akademije. Nakon uvodnog izlaganja, prisutni i gledoci putem live stream-a su imali priliku da potpredsedniku Vlade Crne Gore postave pitanja.

Predavanju su prisustvovali ambasadori desetak zemalja u Austriji, studenti, akademici, brojni pripadnici diplomatskog kora u Beču, među kojima i predstavnici Velike Britanije, Kuvajta, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Benina, Severne Makedonije i Albanije.

Predavanju je prisustvovala i bivša ambasadorka Nemačke u Crnoj Gori, Gudrun Štajnaker.