Adina Valean: Radimo na ponovnom pokretanju turističke industrije

Adina Valean: Radimo na ponovnom pokretanju turističke industrije

Evropska komesarka za transport Adina Valean rekla je da će socijalno distanciranje na aerodromima i unutar aviona biti jedna od mera koja će ostati na snazi za nastavak putničkih avionskih letova. Evropska komisija će razviti niz smernica o ovom pitanju. Međutim, Adina Valean nije navela nikakve dalje detalje kada će letovi za rekreativna putovanja u Evropu ponovo početi.

„Kriza će se nastaviti. Efikasne mere će se održavati na ovaj ili onaj način; socijalno distanciranje je jedno od njih,” izjavila je u sredu evropski komesar za transport tokom internetske rasprave sa građanima o ponovnom uspostavljanju putničkih letova.

Komisija će razviti smernice koje će sadržavati sve mere koje treba slediti u budućnosti. „Industrija je preduzela mnoge mere radi ponovnog pokretanja poslovanja. Socijalno distanciranje je jedno od njih, ali ne i jedino; dezinfekcija aviona je takođe na listi, kao i druge inicijative. Izradićemo posebne smernice o tome kako će se ove mere sprovesti u budućnosti,“ dodala je Adina Valean.

Međutim, na pitanje kada bi se mogla ukinuti ograničenja na putovanja automobilom, vozom ili avionom, ona nije mogla da dadne proecizan odgovor.

„Mi u našim radnim grupama to nazivamo izlaznom strategijom: u kakvom će se obliku ona odvijati i kada će se desiti, još ne znamo i moramo obezbediti da se poštuju sva higijenska pravila pre nego što se odlučimo na smanjivanje mera. Mislim da je to potrebno pomenuti,“ rekla je Adina Valean.

Što se tiče turizma, iako je priznala da se o ovome ljetu može malo toga reći, Adina Valean je objasnila da „i dalje radimo u malom timu zajedno s nekim kolegama poverenicima na davanju smernica za ponovno pokretanje turizma i putovanja ove sezone“, naglasivši da bezbednosni kriterijumi ostaju od suštinskog značaja.

„Za domaće tržište je bolje imati usaglašen pristup, umesto da svako usvoji svoje mere, jer će u ovom slučaju putnik teško razumeti koja mera važi i gde. Zbog toga su nam potrebni sveobuhvatan pristup i smernice da bismo ispitali kako će se situacija oko zdravstvene krize razvijati“, naglasila je Valean prema Agerpresu.

Upitana u širem kontekstu da li će unutrašnje granice ostati zatvorene nakon pandemije, Adina Valean je odgovorila da se unutrašnje granice na jedinstvenom tržištu ne smiju zatvarati.

„Znamo da je ovo bio automatski odgovor na krizu, ali verujem da će se neke mere ukinuti u nekom trenutku. Želim da kažem pre nego što se pandemija završi. (…) Verujem da bi bilo fer reći da će pandemija trajati duže od zatvaranja granica,“ zaključila je Valean. / ibna