Admiral James Foggo posetio BiH

Admiral James Foggo posetio BiH

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su admirala Jamesa Foggoa, komandanta Zajedničke komande NATO savezničkih snaga u Napulju.

Dva člana Predsedništva BiH informisala su admirala Fogga o težnjama i ispunjavanju uslova za euroatlantsku integraciju BiH, što jednako podrazumeva i pristupanje EU i NATO, naglašavajući da odbijanje tog puta ne vodi stabilnosti i bezbednosti u BiH.

Oni su zahvalili na odlučnoj ulozi NATO-a u zaustavljanju rata u BiH, uspostavljanju mira i reformi sektora odbrane i sigurnosti u BiH.

Istakli su da podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) znači poštovanje usvojenih zakona u oblasti odbrane i da je to pitanje poštovanja vladavine prava.

Admiral Foggo je rekao da veruje da je došlo vreme da BiH podnese ANP i da veruje da bi odgađanje izazvalo rizik stvaranja “lošeg imidža” za bankare Evropske banke za regionalni razvoj (EBRD) koji dolaze u Sarajevo ove sedmice na 3. samit EBRD-a.

Takođe je istakao da su vlasti BiH one koje trebaju pripremiti ANP i da imaju potpunu kontrolu nad njegovim sadržajem. Foggo je dodao da je ovo najbolja prilika za BiH da predstavi svoje stavove sedištu NATO-a u Briselu, svojim idejama i vizijama kada je u pitanju dalja reforma Oružanih snaga BiH i njene potrebe u tom pogledu.

Foggo je rekao medijima da BiH igra ključnu ulogu u miru u Evropi i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom odbrane BiH Marinaom Pendeš, admiral Foggo izjavio je da je NATO predan nastavku snažnog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom.

“NATO je zahvalan za dugogodišnji doprinos ove zemlje mirovnim operacijama u svetu”, rekao je on, ističući da doprinos BiH ima veliki značaj u kolektivnoj stabilnosti.

On je podsetio da su zemlja i Savez počeli zajednički raditi na reformi odbrane 2006. godine, kada je BiH ušla u Partnerstvo za mir.

To partnerstvo se razvilo i važno ga je nastaviti, rekao je funkcioner NATO-a.

“NATO je Bosni i Hercegovini u decembru ponudio da podnese godišnji nacionalni program. To je način na koji Bosna i Hercegovina vidi razvoj svojih oružanih snaga, a ne ono što vam Brisel govori kako bi to trebalo izgledati. Videli smo mnoge diskusije, ja u potpunosti podržavam program i želim da se on podnese. Kada se to desi, dobićete stabilnost i bezbednost, kao i oružane snage koje će dovesti do prosperiteta “, rekao je zvaničnik.

Savetnik Dragan Vuković prisustvovao je sastanku u ime predsedavajućeg Predsedništva Milorada Dodika i ponovio stav Dodika da je protiv aktiviranja MAP-a, a time i protiv članstva u NATO-u, te da bi saradnja u okviru Individualnog partnerskog programa (IPP) trebala biti na na najvišem nivou, naglašavajući da je „put ka punopravnom članstvu u EU prioritet i da se mora posmatrati odvojeno od puta NATO-a Bosne i Hercegovine“.