AIRC: SAD smatraju Kipar, Grčku i Izrael pouzdanim partnerima

AIRC: SAD smatraju Kipar, Grčku i Izrael pouzdanim partnerima

Šta je rečeno na sastanku sa kiparskim predsednikom

Autor: Michalis Michael

Predsednik Republike Kipar, Nicos Anastasiades, primio je delegaciju Američko-jevrejske organizacije AIPAC. Sastanak je održan na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Nakon sastanka, portparol vlade Prodromos Prodromou rekao je novinarima da se “predsednik Republike sastao sa predsednikom i liderima Američko-jevrejske organizacije AIPAC, pri čemu su razgovarali o odnosima Kipra sa SAD i Izraelom. Sa zadovoljstvom je naglašeno zadovoljstvo kiparskim odnosima sa Izraelom koji su na visokom nivou, kao i sa vezama SAD sa tripartitnom saradnjom između Grčke, Kipra i Izraela”.

Razgovarano je o poboljšanju ove saradnje i specifičnim pitanima kao što je naredak u ukidanju embarga uz dobro poznatu reviziju američkog zakonskog okvira.

Delegacija AIPAC je izrazila zadovoljstvo nivoom kiparskih veza sa SAD i ponovo uverila kiparskog predsednika da ima njihovu podršku u pokušaju da unapredi kiparsko-američke odnose, posebno u traženju rešenja za kiparsko pitanje, kao i za regionalnu stabilnost.

Članovi delegacije ove organizacije su još jednom istakli da SAD smatra Kipar, Grčku i Izrael pouzdanim partnerima, državama čija je uloga važna u bezbednosti i stabilnosti regiona.

Kiparski predsednik je obavestio članove delegacije o razvoju događaja u vezi sa kiparskim problemom, kršenjem propisa i ilegalnih akcija Turske u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i kontinentalnom pojasu./ibna