Akar optužuje Grčku samo par dana pre razgovora o izgradnji poverenja

Akar optužuje Grčku samo par dana pre razgovora o izgradnji poverenja

Turski ministar odbrane Hulusi Akar optužio je Grčku za kršenje dogovorenih uslova, militarizaciju 16 ostrva i nezakoniti zahtev za 10 kilometara vazdušnog prostora!

Nekoliko dana pre početka razgovora o merama za izgradnju poverenja između dve zemlje, Akar je u listu Hurriyet izjavio: „Grčki pristup otežava pronalaženje zajedničke tačke. Grčka je militarizovala 16 od 23 ostrva od 1936. godine kršeći ugovore. U isto vreme, na neviđen način, tvrdi da se vazdušni prostor zemlje proteže na 10 milja, dok njene teritorijalne vode dosežu 6 milja. Tonema smisla”.

Turski ministar odbrane dodao je: „Grčka je naš saveznik u NATO-u i očekujemo da ostane verne dobrosusedskim odnosima i uslovima koje su potpisali. Nećemo tolerisati bilo kakvo kršenje naših prava na Kipru, Egejskom ili Istočnom Mediteranu. Nećemo dozvoliti da se odluke donose protiv naših prava. Jasno smo stavili do znanja da nijedan plan neće biti uspešan ako mi nismo njegov deo“.

Kada je reč o kiparskom pitanju, turski ministar je zauzeo preteći stav. Naglasio je da „na Kipru mi predstavljamo garanta i mi ćemo se pridržavati naših prava, kao i naše braće kiparskih Turaka. Niko ne bi trebao razmišljati o testiranju naše snage “.

Što se tiče Libije, Hulusi Akar je otvoreno priznao umešanost turskih vojnih snaga. “Kao što znate, Fayez Sarraj, šef legitimne vlade Libije, napisao je pismo našem predsedniku, tražeći pomoć. Mi smo svoj posao uradili u tom cilju. Poslali smo potrebnu vojnu i tehničku pomoć u obrazovne i savetodavne svrhe. Naši prijatelji rade tamo. Po potrebi, neki od naših brodova deluju u regionu u nacionalnom kontekstu i u okviru NATO saveza“, objasnio je on.

Hurriyet „Treći brod za bušenje na putu“

Turska naftna kompanija (TRAO) kupila je treći plutajući uređaj za bušenje, navodi turski dnevnik Hurriyet. „Sertao“, kako je nazvan, izgrađen 2012. godine, prodat je na aukciji po ceni od samo 37,5 miliona dolara 31. januara, dok njegova tržišna cena danas dostiže 120 miliona dolara. „Sertao“ je veći od „Fatiha“ i „Yavuza“ koji u kiparskom kontinentalnom pojasu već obavljaju operacije bušenja. Prema Hurriyet-u, ovo novo plovilo može dostići dubinu od 11.200 metara. „Sertao“ se trenutno nalazi u Velsu.

Pre nekoliko sedmica Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Ankara izvoditi operacije istraživanja i bušenja u područjima koja je dogovorila s Libijom o pomorskoj odgovornosti. Istovremeno je najavio da će Turska pokušati da kupi još jednu bušilicu.

Sličnu izjavu je prošlog petka dao predstavnik kabineta turskog predsednika. Ibrahim Kalin je rekao da će „s obzirom na naš sporazum sa zvaničnom vladom Libije, nastaviti s seizmičkim istraživanjima i operacijama bušenja u Istočnom Mediteranu, ali i na područjima o kojima smo se dogovorili s Libijom. Po ovom pitanju, moram naglasiti da smo odlučni“.

Ankara priprema front u Idlibu

Usred ove klime Turska je poslala stotine vojnih vozila u sirijsku provinciju Idlib, nakon što su Assadove vojne snage preuzele kontrolu nad gotovo čitavim autoputem M5 koji prolazi kroz provinciju Idlib i povezuje Aleppo sa Damaskom.

Dolazak novih turskih snaga usledio je u vreme kada su turski i ruski zvaničnici razgovarali o situaciji.

Razgovori su trajali najmanje tri sata i održavali su se iza zatvorenih vrata u Ministarstvu spoljnih poslova Turske.

Prema Sirijskoj posmatračkoj misiji za ljudska prava, koja prati razvoj na sirijskim frontovima, u poslednja 24 sata u Idlibu je raspoređeno 430 turskih vojnih vozila.

Turske snage takođe grade novu bazu u Al-Mastumahu, južno od Idliba.

Turska agencija Anadolija izveštava da je 350 vozila koja prevoze pripadnike specijalnih snaga i municiju stiglo na to područje od petka.

U nastojanju da pokaže svoj suverenitet u regionu, sirijska državna televizija emitovala je program uživo iz grada Sarakiba, samo 20 kilometara od Idliba i sada ga u potpunosti kontrolišu snage predsednika Bašara al-Asada. / ibna