Akar: Ruke turskog naroda su čiste i nismo nikada bili povezani sa ovim događajima

Akar: Ruke turskog naroda su čiste i nismo nikada bili povezani sa ovim događajima

Političari nemaju osnovu za donošenje odluka o istorijskim pitanjima, izjavio je u petak turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar, pozivajući se na američke kongresmenekoji su glasali o događajima iz 1915. godine.

“Političari koji donose odluke ili iznose tvrdnje o ovom istorijskom pitanju nisu legitimni”, izjavio je Hulusi Akar tokom ceremonije dodele vojnih diplomeđa u Izmiru, pozivajući se na nedavnu rezoluciju američkog Kongresa o armenskim tvrdnjama.

Dodao je da će svako ko se vrati dokazima vidjeti da su ruke turskog naroda čiste i da nikada nisu povezane sa navodnim incidentima.

Turska se protivi da se ti incidenti prikažu kao „genocid“, ali umesto toga događaje iz 1915. godine opisuje kao tragediju tokom koje su obe strane pretrpele žrtve.

Ankara je više puta predložila osnivanje zajedničke komisije koja će se sastojati od istoričara iz Turske i Armenije, kao i međunarodnih stručnjaka, koji bi se bavili tim problemom.

Govoreći o Memorandumu o saradnji između Turske i Libije, potpisanog prošlog meseca, Akar je rekao da dve zemlje ostvaruju svoja prava prema međunarodnim zakonima.

„Sporazum sa Libijom ne krši prava ili zakone trećih lica. Svoja prava štitimo samo međunarodnim pravom “, tvrdi je Akar. / ibna