Akar: “Sa Apostolakisom smo se dogovorili da nastavimo razgovore sa Grčkom”

Akar: “Sa Apostolakisom smo se dogovorili da nastavimo razgovore sa Grčkom”

Turski ministar odbrane Hulusi Akar se u intervjuu televizijskoj mreži Haberturk osvrnuo na najnovije kontakte između vojnih i diplomatskih komiteta dveju zemalja i rekao da su “prema dogovoru sa mojim izvanrednim kolegom, Apostolakisom, poslali Komitet u Atinu. Tamo su ostali i radili oko sedam dana. Obe strane slušaju jedna drugu u pozitivnom duhu i sa razumevanjem, i nadam se da ćemo na uzastopnim sastancima doći do pozitivnije tačke. Mi, na Kipru i istočnom Mediteranu, podržavamo mir, mi svima želimo dobro, ali na odgovarajući način izjavljujemo da nećemo dozvoliti / omogućiti da se desi svršen čin.”

Akar je spomenuo stavove Turske o događajima u istočnom Mediteranu i naglasio da “Turska Republika i turski narod imaju prava. Mi smo zemlja s najvećom obalom u istočnom Mediteranu i pored toga imamo i braću iz Turske Republike Severni Kipar’. Ni na koji način ne možete ignorisati prava i zakonitost Turske, kao i Turske Republike Severni Kipar. Ne možete ništa postići ignorišući nas, ignorišući Tursku Republiku, ignorišući kiparske Turke“.

Turski ministar odbrane nije potvrdio rok za otkazivanje prijema ruskog protivvazdušnog sistema S-400, koji je odredio SAD, ali je rekao da “S-400 možda neće stići u junu, ali će doći u narednim mesecima. Proces je počeo.“

Analitičari veruju da ova Akarova izjava može biti prethodna obavest o malom odlaganju prijema ruskog sistema naoružanja.