Akar: Tursko-američki strateški odnos ima duboke korene, usprkos razlikama u stavovima

Akar: Tursko-američki strateški odnos ima duboke korene, usprkos razlikama u stavovima

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je u ponedeljak da strateški odnosi između Turske i SAD imaju duboke korene, uprkos različitim stavovima.

„U našim odnosima sa Sjedinjenim Državama ponekad postoje usponi i padovi, kao i sa drugim zemljama, ali dve zemlje imaju dugu tradiciju zajedničkog rada“, rekao je Akar na konferenciji za novinare koju je organizovao Međunarodni forum za bezbednost Halifaksa sa sedištem u Vašingtonu.

Između ostalog, rekao je, dve zemlje međusobno sarađuju u Koreji, Somaliji, na Balkanu, u Avganistanu i drugim regionima. Međutim, dodao je, razlike često zasjenjuju saradnju, a to treba izbegavati.

U video snimku koji je tursko Ministarstvo odbrane objavilo na Twitteru, Akar je istakao aktivnu ulogu Turske u NATO-u, kojem se pridružila 1952. godine.

„Kao saveznik NATO-a tokom skoro sedam decenija, Turska je dala značajan doprinos bezbednosti evroatlantizma, rekao je, dodajući da je bila i jedna od pet najboljih trupa uključenih u NATO misije i operacije, i jedna od glavnih osam finansijskih saradnika koalicije.

„U savezu 30 država različiti pogledi i pristupi su sasvim normalni. Snaga NATO-a leži u njegovoj sposobnosti da prevaziđe razlike. Turska je u osnovi NATO-a, deli svoje vrednosti i ispunjava sve svoje odgovornosti“, rekao je turski ministar odbrane. / Ibna