Akinci, Erhuman i Ozersai na ‘predsedničkim’ izborima

Akinci, Erhuman i Ozersai na ‘predsedničkim’ izborima

Istraživanje provedeno na kiparskim okupiranim teritorijama

Autor: Michalis Michael

Mustafa Akinci, Tufan Erhuman i Kudret Ozersai drže prva tri mesta na lestvici preferencija u istraživanju Centra za izbeglice, identitet i prava (CMIRS), koje je provedeno u junu, a ukupni rezultati koji pokrivaju širok spektar tema u poslednjih nekoliko dana postaju dostupni javnosti u novinama „Kibris“.

Na jučerašnjoj naslovnoj stranici pod naslovom „Akinci prvi, Erhuman drugi, Ozersai treći“, list izveštava da su, u vezi sa pitanjem „predsedničkih izbora“ (koji će biti održani na proleće 2020.), Mustafa Akinci, Tufan Erhuman, Ersin Tatar, Kudret Ozersai , Serdar Denktas i Erhan Arikli uključeni kao potencijalni kandidati. Akinci je, po preferencijama javnosti, na prvom mestu mada mu je, u odnosu na mart 2019. i rezultate istraživanja CMIRS-a iz tog perioda, stopa podrške pala. U martu je iznosila 37,2%, dok je u junu pala na 33%.

Tufan Erhuman, Kudret Ozersai, Ersin Tatar, Serdar Denktas i Erhan Arikli ga prate a, osim Tartara, svi su povećali stope podrške. Međutim, napominje se da je Akinci na prvom mestu, sa procentom gotovo dva puta većim u poređenju sa drugim najpovoljnijim političarem za „predsedničkog“ kandidata.

U istraživanju se primećuje da je podrška Tartaru, kako je ranije izjavio da se neće kandidovati za predsednika, blago opala na 10,6% sa martovskih 14,2%. Procenat podrške Tufanu Erhumanu je od 12,4% u martu je porastao na 16% u junu. Kudret Ozersai skočio je sa 9% na 11,4% u junu. Stope Serdara Denktasa porasle su sa 5% na 6,8%, dok su Erhana Ariklia porasle sa 1,2% na 2,2%.

Takođe se navodi da je uključena i opcija „drugi kandidat“ ili „neodlučan“, koja je sakupila 20% odgovora, dok je u martu ta vrednost iznosila 21%. Na kraju, treba napomenuti da se ankete iz ovog studijskog centra sprovode jednom u tri meseca./ibna