Akinci insistira na federaciji, kiparske stranke kažu “da ali”

Akinci insistira na federaciji, kiparske stranke kažu “da ali”

Demokrate traže od Akincija da se odredi i prema pitanjima garancija i bezbednnosti

Piše: Michalis Michael

Jedino realno rešenje koje mogu biti prihvaćene na svim stranama je federalno rešenje, kaže lider kiparskih Turaka, Mustafa Akinci, u bajramskoj poruci. Rekao je da je on sam, s velikim zanosom, uložio sve napore ipreduzeo inicijative kako bi se došlo do rešenja koje pretpostavlja federaciju.

Prema iziveštajima sa okupiranih područja, Akinci je rekao da je „veoma važno da ne odstupate od puta za koji smatrate da je ispravan“ i da je to ono što je on pokušao da učini na kiparskom pitanju, sa značajnom podrškom (u glasovima) koju je dobio na međunarodnom planu, kada je izabran, i poverenjem naroda.

“Kao što sam vam obećao i u kontekstu mog vlastitog ubeđenja, pokušao sam svim silama da donesem mir i prosperitet na naše ostrvo i da ne preživim bol prošlosti”, rekao je on.

Uprkos ovim naporima, rekao je on, konferencija u Crans Montani završila je bez rezultata, te dodao da je stav rukovodstva kiparskih Grka imao ključnu ulogu u negativnom razvoju događaja na sastanku. „Od tada do sada, skoro dve godine, bili smo svedoci turbulentnog ponašanja kiparskih Grka. Prema našim informacijama, ponekad iza zatvorenih vrata govore o dve države. Zatim smo saznali da kažu “nismo to rekli, možda može konfederacija”. Zatim su još više zakomplikovali stvari, govoreći s jedne strane o “labavoj “, a s druge o “decentralizovanoj” federaciji. I kao da sve to nije bilo dovoljno, pokazali su prikriveni stav da poriču i propituju našu političku jednakost sa njima, kao osnovni parametar.”

Normalno je da su protiv ovakvog stava te da se smatra da kiparski Grci više ne žele stvaranje zajedničke strukture i da postoji pesimizam, dodao je Akinci, rekavši da oni koji – kao rezultat ovog uverenja – odbijaju parametre UN-a, sakrivaju se iza ciljeva koji se ne mogu ostvariti. On kaže da kiparski Grci, dok govore o usaglašenom rešenju, s druge strane veruju da se može pregovarati o formuli dve odvojene, nezavisne države, i „u najmanju ruku se rugaju ljudima“.

“Da, ali” od stranaka

Demokratski skup, konzervativna politička partija na Kipru, prva je stranka koja je odgovorila na izjave lidera kiparskih Turaka. Kako je navedeno u saopštenju, današnje izjave Mustafe Akincija, u kojima on jasno odbacuje rešenje o dve države, su pozitivne. Važno je zadržati proces rešavanja kiparskog problema na bazi dvo-zonske federacije dveju zajednica, kako je predviđeno u rezolucijama UN-a, kao i u okviru rada generalnog sekretara Antonia Guterresa.

„Mi smatramo da je ovaj stav lidera kiparskih Turaka pozitivan i ide u korist rešenja u kontekstu rezolucija i odluka UN-a. U isto vreme, međutim, važno je razumeti našu zabrinutost zbog bezbednosti, garancija i povlačenja okupacionih trupa. Istovremeno, Demokratski skup insistira na tome da se nezakonita aktivnost Turske u EEZ-u mora odmah okončati, kako bi se dijalog između dviju strana nastavio, sa ciljem postizanja sporazuma na osnovu parametara UN-a”, ističu Demokrate.

Kiparsko pitanje i EEZ

Turska brod za bušenje “Fatih”, kod Pafosa, je činjenica koja je zakomplikovala proces u vezi kiparskog problema. Indikativno je da, pored evropskih izbora koji su preneli unutrašnje razgovore na Kipru i na druga pitanja, Turska još nije nastavila sa bušenjem. U isto vreme, međutim, niko ne može predvideti njihov sledeći potez jer su svi scenariji otvoreni.

Istovremeno, stagnacija rešavanja kiparskog pitanja pokazuje sve osim dobrih vesti, budući da specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a, Jane Holl Lute, nije pokazala znak da ima nameru da se vrati na ostrvo. Sigurno je da su pod ovim okolnostima i sve dok američka posrednica ne izgleda spremna za povratak na Kipar, svi procesi zaustavljeni, drugim rečima, nema konteksta u kojem bi dve strane pristale da nastave dijalog o kiparskom pitanju. Uprkos tome, ipak, ovom procesu treba omogućiti da i službeno dođe do kraja, što je nešto što se sada ne čini ni blizu horizonta. Sa turskim bušotinama u blizini Pafosa i provokacijama na području Deneje prethodnih dana, izgleda da dolazi mračan period u rešavanju kiparskog pitanja./ibna