Akinci: Izrazio sam svoj iskren stav, ali je on iskrivljen

Akinci: Izrazio sam svoj iskren stav, ali je on iskrivljen

Napadi i pretnje se nastavljaju; šalju mu crne vence

Autor: Michalis Michael

Pretnje i napadi na društvenim mrežama na lidera kiparskih Turaka Mustafu Akincija se nastavljaju, nakon njegovog stava o turskoj invaziji na Siriju u jednoj objavi. Reakcija sa okupiranih teritorija je ogromna. Isključio je objavu sa javne na privatnu, ali to nije imalo neki veliki uticaj, jer se verbalni napadi nastavljaju, dok ga neki pozivaju da podnese ostavku a drugi su otišli tako daleko da su mu u službene kancelarije poslali crni venac.

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akinci rekao je u pisanoj izjavi da stav koji je izrazio pre nekoliko dana na društvenim mrežama o turskoj intervenciji u Siriji predstavlja njegov iskren stav koji je, kako veruje, iskrivljen. “Umesto ispravnog razumevanja ovih ideja, imamo nepošten i disproporcionalan kriticizam te, štaviše, odvratne napade i pretnje preko društvenih mreža. Ovaj nizak nivo se nastavlja,” kaže on.

Nesumnjivo, kako je rekao, naša zajednička želja je da se rešimo pretnje terorizma, što je, kaže, istakao u više prilika. Međutim, istakao je stav da je vreme da se završi rat koji deset godina divlja Sirijom. Neizbežno je, kako tvrdi, da svi narodi u regionu kreiraju sistem dijaloga sa kojim će moći da žive u miru. Neophodno je, dodaje, da se kreira situacija u kojoj Sirija može da održava svoje granice, svoj teritorijalni integritet, a Turska se oseća bezbedno u svojim granicama.

U ovom kontekstu, rekao je, neophodno je obnoviti odnose Turske i Sirije.

“To je upravo ono zbog čega su diplomatija i dijalog najvažniji. U istom kontekstu, unapređujući svoje odnose u regionu i EU, verujem da bi i Turska bila daleko jača. U vezi s tim, moj poziv za diplomatiju i dijalog se smatrao pozivom na pregovore sa terorističkim organizacijama i pokušajem da se mešam u njihovu politiku, što jeste iskrivljivanje,” rekao je on. Takođe je rekao da žali zbog nepoštenih i bolnih izraza koji su korišteni protiv njega te se začudio da je poziv na mir za nekog kriminal.

Rekao je da kiparski Turci daju veliki značaj prijateljstvu i bratstvu sa Turskom te da je za vreme svog mandata razvijao veze zasnovane na uzajamnom poštovanju, “ali nije uvek bilo moguće misliti na isti način i pokazivati isto ponašanje o svakoj temi. Poštovanje različitih stavova je preduslov za zdravo prijateljstvo,” rekao je Akinci.

Kriticizam stranaka i “funkcionera” pseudo-države

Većina stranaka kiparskih Turaka u “parlamentu” okupiranih teritorija danas je izrazio jako protivljenje izjavi Mustafe Akincija o turskoj intervenciji u Siriji, uz nekoliko onih koji su tražili njegovu ostavku. Na istoj talasnoj dužini su izjave “premijera” okupiranih teritorija Ersin Tatara “ministra spoljnih poslova” Kudreta Ozersaya od kojih prvi poziva na hitno formiranje “parlamentarne” koisije koja će poželeti sreću turskim trupama u Siriji.

Sednica “parlamenta” počela je minutom ćutanja za Turke koji su poginuli u turskoj invaziji na Siriju i onoj na Kipar 1974. godine. “Premijer” Ersin Tatar primio je Akincijevu izjavu sa žaljenjem i ne razume šta je bio njen cilj. Rekao je da je nakon duge borbe kiparski Turci “nemaju mogućnost da žive u svojoj državi” i dodao da znaju koliko je zaslužna Turska.

Dodao je da garancije ne mogu biti ukinute i rekao da na Kipru ne bi bilo Turaka da turska vojska nije došla na ostrvo. Kritikovao je Akincijevu izjavu o turskoj intervenciji te rekao ove izjave ne predstavljaju kiparske Turke, što je kontradiktornost stavu da “predsednik” treba da predstavlja “celi narod”. On je pozvao na hitno formiranje “palamentarne komisije” koji će proceniti situaciju i poželeti uspeh turskim trupama,  ističući da “komisija” treba formirati danas a izjava treba biti poslana sutra.

Erhan Arikli, član Stranke nacionalne obnove, rekao je da je pseudo-država trebala izraziti svoju podršku intervenciji u Siriji još prvog dana. Rekavši da je Akincijeva izjava neprihvatljiva, istakao je da su i napadi na Akincija takođe neprihvatljivi za svakoga ko poštuje instituciju “predsednika”. Dodao je da Akincijevo učešće u trilateralnim i drugim pregovorima nema smisla, te ga pozvao da podnese ostavku i odredi vanredne izbore./ibna