Akinci kritikovao Erdogana zbog invazije na Siriju

Akinci kritikovao Erdogana zbog invazije na Siriju

Podseća na invaziju na Kipar 1974. godine, napisao je na društvenim mrežama

Autor: Michalis Michael

Neočekivani zid iznenada je podignut između Turske i kiparskih okupiranih teritorija nakon što je Mustafa Akinci, jedan od lidera kiparskih Turaka, na društvenim mrežama objavio da osuđuje tursku invaziju na Siriju te se nije ustručavao da to uporedi sa invazijom Kipra 1974. godine. Erdoganov odgovor, kao i odgovori drugih turskih funkcionera, bio je furiozan.

Između ostalog, turski predsednik je rekao da Akinci treba da zna gde su mu granice; da se samo Turska bori da “Turska Republika Severni Kipar” postane država i da će kiparski Turci odgovoriti Akinciju veoma brzo, aludirajući na naredne izbore.

Kao reakciju, Akinci nije izbrisao objavu kako se moglo čuti na Kipru, ali je diskusiju okrenuo u privatnu umesto javnu, vidljivu samo njegovim prijateljima. Istovremeno, ispod svake objave lidera kiparskih Turaka ostavljeni su vulgarni i uvredljivi komentari protiv njega, koji su u poslednjih nekoliko časova prešli sve rekorde.

Indikativno je da su ispod objave o svečanosti na kojoj je bio ovaj lider, a koji ima više od 1000 komentara, ostavljeni lični napadi protiv onoga što je napisao o turskoj operaciji u Siriji.

Informacije sa okupiranih teritorija kažu da sukob Akincija i Turaka neće biti zaboravljen tako brzo, a u isto vreme kiparski Grci na društvenim mrežama pozdravljaju stav lidera kiparskih Turaka/ibna