Akinci poslao pismo Anastasiadesu o prirodnom gasu: Mi ćemo stati ako prihvatite ono što Ankara kaže

Akinci poslao pismo Anastasiadesu o prirodnom gasu: Mi ćemo stati ako prihvatite ono što Ankara kaže

Predsednik Kipra obavestiće političke lidere

Piše: Michalis Michael

Novi razvoj događaja na Kipru usledio je nakon pisma-plana kojim lider kiparskih Turaka, Mustafa Akinci, predlaže kiparskom predsedniku Nikosu Anastasiadesu načine zajedničkog upravljanja prirodnim gasom. Sadržaj pisma nije poznat, ali nije prvi put da je sličan prijedlog podnesen. Ranije, pod vodstvom Mehmeta Ali Talata, strana kiparskih Turaka je iznela prijedlog koji je odbacila strana kiparskih Grka.

Interesantno je da, prema svim pokazateljima, ovo pismo ima zeleno svetlo iz Turske, pošto je glavna poruka turskih funkcionera tokom vikenda bila da će, ako kiparski Grci prihvate njegov sadržaj, tursko bušenje u kiparskoj EEZ prestati. U suprotnom slučaju će nastaviti raditi kao i do sada.

Šta će učiniti strana kiparskih Grka?

Kao prva reakcija, predsednik Republike Kipar će informisati političke lidere o svim događajima, koji uključuju njegove kontakte sa UN na Kipru, gospođom Lute i njenom dolasku na Kipar, a posebno o sadržaju Akincijevog pisma i načinu na koji Turci vide zajedničko upravljanje prirodnim gasom. Ovo će biti tema, uprkos činjenici da je Republika Kipar uspostavila fond od prihoda koji uzima u obzir udio kiparskih Turaka, koji naravno ne dotiče Ankaru.

Istovremeno, u kiparskim novinama objavljena je informacija da je brod za bušenje „Fatih“ pronašao veliki depozit prirodnog gasa kod Pafosa. Međutim, informacije na koje su se mediji pozvali nisu potvrđene. To, međutim, ne znači da su ove informacije neosnovane.

Istovremeno, stručnjaci na Kipru već procenjuju navodna otkrića turskog broda, rangirajući je među količinama „Venera“, tj. 4,5 tcf (triliona kubnih fita, prim. prev.), ali možda malo veće, tj. 6 tcf. Međutim, još uvek nema zvaničnih informacija o ovom pitanju.

Sigurno je da Turska želi da stavi šaku na kiparske depozite, kao što se može videti iz Akincijevog pisma koje je dokaz praktične pretnje nastavkom turskog bušenja. Turska ne planira čekati prihode iz fonda, već ima za cilj postizanje ko-upravljanja resursima. Ovde Kipr dolazi u problem. Iako Nikozija nije planirala da uključi ikoga u razgovore o kiparskom problemu sa prirodnim gasom, čini se da je to glavni cilj Turske, nakon što prvo uzme ono što želi u pogledu prirodnog gasa ./ibna