Ako Crna Gora nađe naftu na Jadranu, Hrvatska će je slediti

Ako Crna Gora nađe naftu na Jadranu, Hrvatska će je slediti

Izgleda da postoji velika zainteresovanost energetske industrije za ulaganje u Hrvatsku.

Naročito, čini se da sektori vađenja nafte i gasa i geotermalne energije privlače interes investitora.

“Više od deset kompanija već je izrazilo interes, od kojih je većina već aktivna u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji”, rekao je Rojtersu šef državne kompanije za proizvodnju ugljovodonika, zadužen za istraživanje i razvoj eksploatacije nafte i gasa Hrvatske, Marijan Krpan.

Hrvatska stavlja na raspolaganje sedam polja na severu zemlje, površine od 14.272 km2.

Rok za iskazivanje interesa je 28. jun.

„Što se tiče četiri polja, već je utvrđeno da se u njima nalaze rezerve ugljovodonika, koje se mogu eksploatisati. Skoro smo sigurni da će se naći investitori za ova četiri područja, ali postoje indicije da još tri “kriju” količine nafte i gasa, pa se nadamo da će i za njima biti interesovanja”, rekao je Marijan Krpan.

U isto vreme, započeo je postupak za sprovođenje tendera za investitore za četiri polja u centralnom i južnom kopnenom području, za koje se očekuje da će biti završeni 10. septembra.

“Za razliku od morfologije na severu zemlje – kako je dodao – ova područja još uvek nisu detaljno proučavana, pa je potrebno prikupiti dodatne podatke kako bi se unapredio proces istraživanja potencijalnih rezervi ugljikovodika”.

Za razliku od Crne Gore, kako je navedeno, koja namerava i očekuje da će započeti istražna i ekspoataciona bušenja u Jadranskom moru, Hrvatska ne namerava u ovoj fazi slediti ovaj put jer je pre nekoliko godina kada je tako nešto pokušano, došlo do velikih reakcija od strane lokalne zajednice, koja radi na razvoju turizma, ali i ekoloških organizacija.

„Hrvatska će – kako je naglasio hrvatski funkcioner – biti spremna da odgovori ako se nafta otkrije u Crnoj Gori. Mi ćemo pratiti razvoj događaja jer geologija ne poznaje granice”.

Hrvatska ima potencijalno značajna geotermalna polja na severu zemlje i očekuje da će ih koristiti za proizvodnju električne energije i smanjiti uvoz električne energije.

Osim toga, nedavno je nastavila sa izgradnjom prve geotermalne elektrane u zemlji./ibna