NaslovnicaZabavaAko želite da smršate i da držite pritisak pod kontrolom bitno je...

Ako želite da smršate i da držite pritisak pod kontrolom bitno je da doručkujete u ovo vreme

Nedavno istraživanje sugeriše da jedna metoda mršavljenja, koju podržavaju stručnjaci, omogućava ljudima da jedu hranu koju vole i da kilograme i pritisak drže pod kontrolom.
Dodatna korist ove strategije ogleda se i u pozitivnim efektima na zdravlje srca putem smanjenja krvnog pritiska.
To je zaključak nedavnog istraživačkog studijskog rada objavljenog 24. novembra u časopisu Nutrients.
Istraživači su analizirali postojeće podatke iz nekoliko prošlih studija koje su uključivale gojazne osobe kako bi istražili potencijalne doprinose intermitentnog posta u poređenju s tradicionalnim dijetama.

Istraživanje
Naučnici su otkrili da uključivanje vremenski ograničenog unosa hrane dovodi do „značajnog smanjenja telesne težine“ u poređenju sa recimo samo restrikcijom kalorija.
Intermitentni post, koji može uključivati konzumaciju hrane u određenim satima ili čak uzdržavanje od konzumacije hrane nekoliko dana u nedelji, proučavan je posebno u kontekstu dnevnog konzumiranja hrane u određenom vremenskom okviru.

Naučnici su takođe ispitivali efekte vremenskog perioda u kom konzumiramo hranu, koji u proseku traje od šest do 10 sati i poredili ga sa recimo, redukcijom kalorija i na kraju zaključuili kako oba režima utiču na zdravlje.

Proučavali su i tri različita vremenska okvira za konzumiranje hrane na osnovu vremena početka konzumiranja – rano, kasno ili klizno – kako bi procenili uticaj vremena i gubitak kilograma.
Rezultati su pokazali da su osobe koje jedu pre 11 sati – a samim tim i završavaju sa konzumacijom hrane ranije – imaju malo veći gubitak težine, od ostalih grupa koje su sa konzumacijom hrane počinjali kasnije. Takođe, bili su mnogo uspešniji u odnosu na grupu koja je smanjila broj unetih kalorija.

Kako izgleda post
Doručak pre 11 sati je takođe pozitivno uticao na krvni pritisak, što nije bio slučaj sa onima koji su prvi obrok uzimali posle 11, a hranu su takođe konzumirali narednih šest sati.
Međutim, tim sugeriše da bez obzira na to kada osoba prekida noćni post, mnogi ljudi mogu da imaju koristi određivanja vremenskog okvira od šest do najviše 10 sati za konzumiranje hrane.
Dakle, tim koji je počinjao dan doručkom pre 11, a zvršavao konzumiranje hrane do 17 časova bio je najuspešniji u gubljenju kilograma.
Ako želite da isprobate intermitentni post u svom životu, uvek se posavetujte sa zdravstvenim stručnjakom prvo.
Zatim odredite svoj vremenski okvir za konzumiranje hrane i koristite brojač kalorija kako biste pratili svoje prehrambene navike.
Studija ne navodi optimalnu dužinu vremena za konzumiranje hrane, pa eksperimentišite sa vremenom za konzumiranje hrane od šest do 10 sati i prilagodite ih vremenu u danu koje vama najviše odgovara. Na primer, da biste pratili rani vremenski post, možete doručkovati u 10 sati i prestati da jedete do 20 sati, čime biste postigli post od 14 sati sa vremenom za konzumiranje hrane od 10 sati.

Zašto je post efikasniji za mršavljenje od jednostavnog smanjenja kalorija?
Prema studiji, to može da se pripiše „prelasku sa skladištenja masti na sagorevanje masti“ koje se dešava šest do osam sati nakon početka posta.
Ovaj prelazak pokreće upotrebu masnih kiselina i ketona, što znači da se mast troši i pretvara u energiju.
Studija sugeriše da rani vremenski okvir za konzumiranje hrane može da ima blagu prednost jer, kako istraživači objašnjavaju, „hormoni koji su važni za regulisanje metabolizma dosežu vrhunac lučenja ujutru“. I, generalno, ponovljena istraživanja pokazuju da vremenski ograničeni post obično dovode do nenamernog smanjenja unosa kalorija koje osoba konzumira.
Smanjenje unosa kalorija, kažu istraživači, i dalje pokazuje da pomaže u smanjenju krvnog pritiska, regulaciji glukoze i poboljšanju profila holesterola kod gojaznih osoba, bez obzira na vreme kada jedu.

Najnovije objave