Aksoy: Dendiasove izjave su izgovor za izbegavanje dijaloga

Aksoy: Dendiasove izjave su izgovor za izbegavanje dijaloga

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy kritikovao je u utorak grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa zbog optužbi i pretećeg tona izjava, umesto da radi na rešavanju tenzija između Atine i Ankare dijalogom.

Hami Aksoy u saopštenju navodi:

„Optužbe i preteći ton izjava grčkog ministra spoljnih poslova prema Turskoj još su jedan od pokazatelja nespremnosti grčke strane za rešavanje bilateralnih pitanja dijalogom i diplomatijom.

Turski konstruktivni pristup i dobronamerni koraci po pitanju istočnog Mediterana od avgusta nažalost nisu naišli na podršku. Štaviše, grčka karakterizacija odlučnih aktivnosti Turske da zaštiti svoja prava i prava kiparskih Turaka pred grčkim maksimalističkim zahtevima, kao „provokativne“ ili čak „ilegalne“, samo su izgovori da se izbegne dijalog.

Turska je uvek pozivala na dijalog i tako će biti i dalje. Grčka bi do sada trebala shvatiti da jezik pretnji i pokušaj da se obezbedi podrška EU neće doneti nikakve rezultate. Grčka bi se trebala uzdržati od postavljanja preduslova i odmah sesti za pregovarački sto“./ ibna