Aksoy: Rešenje je moguće samo ako predstavlja volju oba naroda na Ostrvu

Aksoy: Rešenje je moguće samo ako predstavlja volju oba naroda na Ostrvu

Rešenje na Kipru je moguće samo ako se formira na osnovu volje oba naroda na Ostrvu, rekao je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy.

„Evropska unija, koja je stekla naviku da ignoriše postojanje i prava kiparskih Turaka, sada ima drskosti da odbaci njihovu volju da se postigne rešenje“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy.

Upitan o izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella o kiparskom pitanju, Aksoy je naglasio da su komponente kiparskog pitanja poznate.

„Pravedno, trajno i održivo rešenje moguće je samo ako se formira na osnovu volje dva naroda koji zajedno žive na ostrvu“, podvukao je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Turske.

Borrellovi stavovi o zatvorenom gradu Marasu (Famagusta) i rešavanje kiparskog pitanja još jednom su otkrili koliko je Unija odvojena od stvarnosti Ostrva, rekao je Aksoy.

„Ne može se očekivati da EU doprinese rešenju, nakon što je propustila da u svim svojim izjavama pomene narod kiparskih Turaka, nagradivši „rimsku administraciju južnog Kipra“ (Republika Kipar) pristupanjem, iako je 2004. godine odbila  plan UN i nakon što nisu ispunili nijedno obećanje dato kiparskim Turcima“, primećuje portparol.

„Federalni model rešenja sa dve zajednice testiran je više od 50 godina na Kipru i nije dao rezultate jer „rimska“ strana ne smatra kiparske Turke ravnopravnim partnerom i ne želi da deli moć i prosperitet “, rekao je Aksoy. „Ako EU želi da doprinese rešavanju kiparskog pitanja, prvo mora uzeti u obzir postojanje i volju  kiparskih Turaka i ispuniti obaveze koje je preuzela 2004. godine“, zaključio je Hami Aksoy. / ibna