Aksoy: Turska nikada neće zaboraviti grčke zločine

Aksoy: Turska nikada neće zaboraviti grčke zločine

Turska nije zaboravila zločine koje je Grčka počinila protiv Turaka, izjavio je u petak portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske, Hami Aksoy.

„Grčka je sistematski istrebila Turke i muslimane u regionu tokom i posle perioda nezavisnosti Otomanskog carstva“, rekao je Aksoy reagujući na izjavu grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa tokom nedavne posete Jermeniji.

U izjavi Jermenskoj novinskoj agenciji, grčki predsednik je primetio da ne smemo zaboraviti „ni najmanje mučeničke trenutke“ koje su grčki i jermenski narod doživeli, „ne iz osvete prema našim zlostavljačima, već zato što nas ovo sećanje vodi da zauvek služimo velikom humanitarnom principu: Nikad više”.

“Ova svjedočenja prožeta su prolivenom krvlju tragičnih žrtava varvarskih genocida, posebno jermenskog genocida s jedne strane, i genocida nad Grcima Pontusa i Male Azije, s druge strane”, dodao je Prokopis Pavlopulos.

“Vidimo da Grčka i dalje zauzima stranu neprijateljskih krugova koji su protiv Turske i podržava njihove neutemeljene stavove i tvrdnje”, rekao je Aksoy.

„Verujemo da je promocija prijateljstva i dobrosusedstva jedini način za promovisanje mira, stabilnosti i prosperiteta u našem regionu“.

“I danas Grčka nastavlja svoje nehumane postupke prema turskoj manjini, do tačke kada je muftija kažnjen zatvorom zbog njegove molitve u petak”, dodao je on.

Aksoy je rekao da, iako Turska iz istorije uzima lekcije o miru i bratstvu umesto onih o neprijateljstvu, ona je takođe „dobro svesna ove istorijske stvarnosti“.

Takođe je napomenuo da je stav Turske o događajima iz 1915. godine tokom Otomanskog carstva jasno izneo predsednik Recep Tayyip Erdogan u svojoj izjavi od 23. aprila 2014. godine, dok je bio premijer, tako da nisu potrebna dodatna objašnjenja.

Stav Turske o tim događajima je da su Jermeni u Anadoliji stradali kada su se neki stavili na stranu ruskih okupatora i pobunili protiv osmanskih snaga. Kasnije preseljenje Jermena rezultiralo je brojnim žrtvama.

Turska se protivi predstavljanju incidenata kao „genocid“, ali događaje iz 1915. godine opisuje kao tragediju u kojoj su obe strane bile žrtve.

Ankara je više puta predložila stvaranje zajedničke komisije istoričara iz Turske i Jermenije, kao i međunarodnih stručnjaka koji bi se bavili tim problemom, zaključio je Aksoy.

Odgovor grčkog Ministarstva spoljnih poslova

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Alekandros Gennimatas reagovao je na izjave Hamija Aksoya.

“Inzistiranje Turske na iskrivljavanju istorije nije primereno modernoj državi”, rekao je portparol grčkog ministarstva spoljnih poslova.

„Pozivamo Tursku da razmisli o svojoj istorijskoj odgovornosti, posebno u vezi sa ponašanjem prema grčkoj manjini. Neka sledi primer Grčke i konačno radi na uspostavljanju dobrosusedskih odnosa u našem regionu i, naravno, njegovoj evropskoj perspektivi “, rekao je Gennimatas./ibna