Aktivizam s margine

Aktivizam s margine

Projekat Evropske unije, čiji je cilj poštovanje ženskih prava, te doprinos iskorenjivanju diskriminacije žena, u 10 opština u BiH održava edukativne trenige, koje će im pomoći da se lakše nose sa svakodnevnim izazovima, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Dva treninga su nedavno održana u Bijeljini: „Integrisane bezbednosti i EU“ i „Integrisane radionice za marginalizovane grupe žena“, a namenjeni su članicama Udruženja žena Romkinja i njihovim saradnicima i onima koji ih podržavaju. Cilj je bio da se predstavi novi model kreiranja bezbednosti, identifikuju pretnje sa kojima se žene, a posebno žene i devojke pripadnice marginalizovanih i manjinskih grupa, svakodnevno suočavaju, te definišu strategije za održivost. Bezbednosni rizici za aktivistkinje i marginalizovane grupe žena mogu biti fizički i emotivno  štetni, te prožimaju svaki aspekt života.

Žene pripadnice manjinskih i marginalizovanih grupa, svakodnevno se suočavaju sa različitim pritiscima, a edukacije su prilika da razmene iskustva i otvoreno razgovaraju o svojim problemima.

„Osuda žena pripadnica marginalizovanih grupa je uvek prisutna. Kad sam donela odluku da želim da radim, svi su me osuđivali, kao da je raditi i putovati najgora stvar koja se može desiti jednoj ženi. Verujte mi, najsretnija sam što se nisam obazirala i sada ja vladam svojim životom. Nema lepšeg i čistijeg osećanja“, istakla je jedna od učesnica.

Treninzi omogućavaju utvrđivanje rizika s kojima se marginalizovane grupe žena svakodnevno susreću, ali i izgrade strategije odgovora i nošenja s tim rizicima. Zbog kompleksnosti položaja u kojem se nalaze marginalizovane grupe žena, učesnice su naučile da svakodnevno koriste različite strategije kako bi se nosile sa izazovima.

„Kad sam nervozna bežim u prirodu, što dalje od ljudi. Nekad pustim laganu muziku i to mi predstavlja psihičko odmaranje“, izjavila je jedna od učesnica.

Treninzi se organizuju u sklopu projekta “Ženska prava – Agenda za pozitivne promene”, koji finansira Evropska unija, a realizuju Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena. Projekat se provodi u 10 opština u BiH, a treninzi u Bijeljini su drugi po redu u nizu sesija edukacija koje će se raditi i u ostalim ciljnim opštinama.