Albanija: 15 preduslova za početak dijaloga s EU nije ispunjeno, kaže Calavera

Albanija: 15 preduslova za početak dijaloga s EU nije ispunjeno, kaže Calavera

Generalna direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za susedsku politiku i pregovore o proširenju Genoveva Luiz Calavera izjavila je da nije ispunjeno 15 preduslova za početak pregovora između Albanije i EU.

Tokom diskusije u Odboru za spoljneposlove Evropskog parlamenta, kojim je predsedavao predsednik David McAllister, Calavera je rekla da “moramo razlikovati 15 pojmova”.

„Petnaest uslova je veoma važno za napredak Albanije, ali mislim da ih treba razlikovati. 15 uslova za početak prvog kruga pregovora nisu ispunjeni. Postoje određeni uslovi koje je veoma važno ispuniti pre početka pregovora i drugi uslovi koji se moraju ispuniti u budućnosti nakon početka tih pregovora“, rekla je Calavera.

Ona je takođe naglasila da će se „svi ovi uslovi odraziti u pregovaračkom procesu na međuvladinoj konferenciji na kojoj će se voditi rasprava među članicama EU u Savetu“.

Calavera se u svom obraćanju dotakla reforme pravosuđa, naglasivši da se provođenje reforme i kontrole pravosuđa nastavlja i pored situacije koju je stvorio COVID-19.

„Revizorski proces“, rekla je, „imao je pozitivan učinak na pravosuđe i veselimo se rezultatima“.

Calavera je, između ostalog, naglasila da je „svaki fond EU-a u Albaniju uložen na vrlo transparentan način i isto će se primenjivati ​​i na sredstva namenjena ublažavanju posleica zemljotresa i COVID-19“.

Na kraju, direktorica za Zapadni Balkan u EK pohvalila je rezultate borbe protiv trgovine drogom./ ibna