Albanija: Albanci u odbrani OVK trebaju nastupiti kao nacija a ne kao dve države, smatra Cakaj

Albanija: Albanci u odbrani OVK trebaju nastupiti kao nacija a ne kao dve države, smatra Cakaj

Zamenik albanskog ministra spoljnih poslova za integraciju u EU, Gent Cakaj, rekao je da je Tirana dužna da stoji uz Kosovo sada kada se njegovi politički lideri i bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) suočavaju sa krivičnim prijavama.

„Kada su u pitanju vrednosti OVK, moramo reagovati kao nacija, a ne kao dve države. Radi se o odbrani vrednosti OVK, da se očisti njihovo ime. Sada vidimo da je Kosovo isključivo odgovorno. Posle 20 godina, Srbija se više ne smatra napadačem. A to ima političke posledice. Ako bude podignuta optužnica, Kosovska specijalna sekcija neće samo ukloniti neke političke predstavnike na Kosovu, već će ostaviti prazninu”, rekao je.

Zamenik ministra spoljnih poslova kaže da je objavljivanje optužnice protiv kosovskog predsednika Hashima Thacija i lidera PDK-a Kadri Veselija politički motivisano s obzirom na vreme objavljivanja. Specijalno tužilaštvo (SPO) objavilo je saopštenje za javnost 24. juna u kojem je rečeno da su njegovi tužioci podneli tužbu protiv Tachija i Veselija, koju sudija još nije potvrdio jer nije održano suđenje. Istog dana, Thaci je bio na putu za Washington kako bi prisustvovao sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, uz posredstvo specijalnog izaslanika SAD za dijalog Richardom Grenelom.

„Imamo dobar razlog da verujemo da je to bilo politički motivisano iz dva razloga: prvo, saopštenje je objavljeno dva dana pre sastanka u Beloj kući, i drugo, prema izjavi, Thaci i Veseli su navodno stavili svoje lične interese iznad interesa žrtava i pokušavali su da naruše rad Suda. Ova vrsta izraza koristi se u unutrašnjem političkom sukobu. Ali sud koji nije treća strana nema pravo da politički interveniše takvim izjavama“, rekao je Cakaj./ibna