Albanija: Basha obećava da će ojačati javni zdravstveni sistem

Albanija: Basha obećava da će ojačati javni zdravstveni sistem

Predsednik Demokratske stranke Lulzim Basha rekao je danas da će, kada bude na vlasti, plate povećati na 1.200 evra za lekare i na 700 evra za medicinsko sestrinsko osoblje.

„U Albaniji javni zdravstveni sistem pati od nedostatka zdravstvenog osoblja, ulaganja u infrastrukturu i medicinsku opremu. Građani moraju satima i danima čekati da bi dobili osnovne usluge. Nedostatak podrške oterao je hiljade lekara i medicinskih sestara iz zemlje, što je Albaniju učinilo zemljom sa najmanjim brojem lekara po glavi stanovnika u regionu. Kao rezultat masovnog odlaska medicinskog osoblja poslednjih godina, čitava područja u Albaniji su bez lekara i bez usluga za građane“, rekao je Basha.

Pozivajući se na podatke Svetske zdravstvene opservatorije, Baša je rekao da Albanija ima 1,2 lekara na 1.000 stanovnika, što je najmanji broj lekara po glavi stanovnika u regionu. Prema njegovim rečima, Grčka ima 6,2 lekara na 1000 stanovnika, Severna Makedonija 2,8, Crna Gora 2,3, Srbija 2,4 a Bosna i Hercegovina 1,8.

Prema studiji Međunarodnog instituta za ekonomske studije u Beču, lekari u Albaniji u proseku primaju 435 evra, što je najniža plata u regionu. Lekari su više plaćeni u BiH (901 evro) i Crnoj Gori (833 evra), dok su u Srbiji i Severnoj Makedoniji više od 700 evra. Prošle godine je Kosovo značajno povećalo plate zdravstvenom osoblju, kako bi zadržalo bele mantile u zemlji. „Specijalisti su plaćeni 1195 evra (sa 661 evra pre), lekari opšte prakse 836 evra (sa 566), više medicinske sestre 621 evra (sa 472) i medicinske sestre 537 evra (sa 425 ranije)“, rekao je Baša.

Prema njegovim rečima, zdravstvenom osoblju u Albaniji hitno je potrebna podrška.

„U našem planu ćemo učiniti sve da podržimo specijalizacije za mlade lekare kako bismo povećali kapacitet. Povećaćemo plate lekara na 1200 evra i 700 evra za medicinske sestre. Podržavaćemo i podsticati lekare da rade u raznim delovima zemlje u kojima imamo potpuni ili delimični nedostatak zdravstvenog osoblja. Povećaćemo ulaganja u modernu opremu domova zdravlja i bolnica. Zabranićemo koruptivne ustupke i privesti pravdi one koji su zloupotrebili albanski novac. Albanci zaslužuju, i imaće, normalnu vladu koja radi za njih, a ne za šačicu oligarha“, rekao je Baša. / Ibna