Albanija: Basha poziva na povećanje fondova za poljoprivredu

Albanija: Basha poziva na povećanje fondova za poljoprivredu

Danas je predsednik Demokratske stranke Lulzim Basha primio predstavnike 37 udruženja sa kojima je razgovarao o ekonomskoj situaciji u oblasti poljoprivrede i industriji prerade poljoprivrednih proizvoda.

Sastanku su prisustvovali predsednik Albanskog saveta poljoprivrednih preduzeća Agim Rrapaj i izvršna direktorka Enisa Shena, koji su, prema najavi Demokratske stranke, danas predsedniku Bashi izneli činjenice i detalje u vezi sa teškom situacijom u lancu proizvodnje hrane.

Basha, kao lider najveće opozicione stranke, Baša izrazio je podršku korektnim zahtevima poljoprivrednika i poljoprivrednog sektora, a zajedno sa predstavnicima podelio je predloge za neke hitne prioritete u rešavanju krize.

Neki od ovih koraka, prema Bashi, odnose se na izjednačavanje PDV-a za pomoć domaćoj proizvodnji i poljoprivrednicima koji su bili pogođeni pandemijom; pružanje pomoći celokupnom lancu poljoprivredne proizvodnje u zemlji; uključivanje mikrokreditnih institucija u shemu državnih garancija koje je albanska Vlada ponudila preko komercijalnih banaka.

„Mikro-kreditni sektor je od vitalnog značaja za osiguranje likvidnosti u poljoprivrednoj industriji. Danas ta likvidnost nedostaje, što ugrožava sutrašnju proizvodnju. Albanska Vlada, preko ARDA i drugih institucija, moraće značajno da poveća grant sredstva za sve albanske poljoprivrednike koji su pretrpeli gubitke zbog pandemije COVID-19“, rekao je.

Basha je dodao da se „Albanci danas finansijski uništavaju sve više i više, i to svakodnevno. Svakom poslu, uključujući poljoprivredu, potrebna je pomoć, a ne prazne reči. Zbog načina na koji ova Vlada upravlja situacijom, zdravstvena pandemija COVID-19 pretvoriće se u finansijsku pandemiju 2020. godine “. / ibna