Albanija: Basha obećao da će napraviti zgradu Narodnog pozorišta istu kakva je bila

Albanija: Basha obećao da će napraviti zgradu Narodnog pozorišta istu kakva je bila

Predsednik Demokratske stranke Albanije Lulzim Basha nazvao je rušenje Nacionalnog pozorišta u Tirani dvostrukim zločinom.

“Glasovi iz cele Evrope su se okupili da u potpunosti osude zločin koji se dogodio u nedelju ujutru”, rekao je Basha i dodao da se “zločin” sastoji iz dva dela. Prvi je materijalni deo, naime uništenje zgrade sa vrednim istorijskim i kulturnim vrednostima za Albaniju. Takođe, Europe Nostra, kako je Basha istakao, svrstala je ovu zgradu među sedam spomenika koji moraju biti zaštićeni u Evropi, počevši da obezbeđuje sredstva za njenu obnovu, a to je suštinski deo zločina.

„Još jednom želim da naglasim da će pozorište biti obnovljeno onako kakvo je bilo i na istom mestu. A oni koji su učestvovali u ovom zločinu, u materijalnom delu ovog zločina, od prvog do poslednjeg, suočiće se sa pravdom. Ovo je obaveza koju sam potpisao sa Savezom za pozorište prošlog jula i to ću poštovati u ime Demokratske stranke i ujedinjene opozicije. Učinićemo sve da se to dogodi”, rekao je Basha./ibna