Albanija: Bilo ko ko želi da uđe u zemlju biće smešten u 14-dnevni karantin i pokrivaće troškove

Albanija: Bilo ko ko želi da uđe u zemlju biće smešten u 14-dnevni karantin i pokrivaće troškove

Albanski premijer Edi Rama prokomentarisao je danas napore albanskih državljana da pređu granini prelaz Kapshtica i uđu na teritoriju Albanije.

“Na graničnom prelazu Kapshtica je 19 automobila koji pripadaju građanima sa prebivalištem u Grčkoj, koji nemaju naročito ozbiljan razlog da žele da uđu u svoju domovinu”, izjavio je premijer.

“U bilo kojem drugom trenutku, ono što govorim zvučalo bi apsurdno, rekao je Rama. Sada je, međutim, to jedini način da odvratimo puno ulazaka preko naših granica“.

“Ko god se pretvara da je patriota, ko se pravi da tuguje zbog kršenja ljudskih prava zbog zabrane ulaska u svoju domovinu, traži da promoviše katastrofu”, rekao je premijer Rama.

„Nije tajna“, nastavio je premijer, „da je poznato da Sali Berisha ima samo jedan cilj; da ponovo uništi Albaniju što je brže moguće svojim iluzijama “.

„Ovde sam danas pomenuo ovo vrlo neprijatno ime za ogromnu većinu Albanaca, kao početak skandaloznog političkog procesa koji izaziva nemire; u ovom slučaju stvaranjem lanca smrti“, rekao je Rama i dodao da država nije daleko od formiranja takvog lanca.

„Nezamislivo je za nas da podstičemo ljude da dođu na granicu. Granice su zatvorene da bi zaštitile živote onih koji su ovde sa druge strane“, rekao je Rama.

Premijer Albanije je dalje izjavio da je Vlada odlučila da u naredna 24 sata započne privremeni postupak, prema kojem bi se u Albaniju moglo ući preko treće zemlje podnošenjem dokumenata o prebivalištu.

Rama je rekao da “možemo pružiti pristup svima koji imaju stvarni razlog, ali oni će biti smešteni u karantin na 14 dana u hotelskim objektima čije će troškove morati sami da pokriju, a cene će ostati nepromenjene. Karantin će proveravati policija; biće zabranjeno napustiti potpunu izolaciju tokom koje neće biti uspostavljen kontakt ni sa kim“.

Prema Rami, “to je jedini način da se naš narod i Albanija zaštite od katastrofa i nesretnika”.

Svaki Albanac koji živi u inostranstvu i stigne u Albaniju, naglasio je premijer, ponaša se neodgovorno prema sebi, svojoj porodici i našoj zemlji. / ibna