Albanija: Bivši poslanik Bashkim Fino izgubio bitku protiv koronavirusa

Albanija: Bivši poslanik Bashkim Fino izgubio bitku protiv koronavirusa

Poslanik Socijalističke partije (SP) Albanije i bivši albanski premijer Bashkim Fino umro je u 59. godini. Fino je obolio od COVID-19 i nekoliko dana se njegovo stanje dramatično pogoršavalo.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je saučešće zbog prerane smrti Baškima Fina.

„Neverovatno, ali nažalost tačno, moj prijatelj, naš dobar prijatelj Bashkim Fino, više nije živ. Nemam reči”, rekao je Rama. Albanski premijer je dodao da je „danas dan žalosti za našu veliku porodicu; naše izborne aktivnosti će prestati, u čast sećanja na našeg dragog brata“.

Bashkim Fino je rođen 12. oktobra 1962. u Argirokastru. Bio je premijer Albanije od 9. marta 1997. do 29. juna 1997. godine. Završio je više studije na Univerzitetu u Tirani, Ekonomski fakultet, Odeljenje za ekonomiju. Fino je 1992. godine izabran za gradonačelnika Argirokastra, na kojoj je funkciji bio do 1996.

Njegova politička karijera u Socijalističkoj partiji započela je rano. Od 1997. nadalje je bio član Predsedništva Socijalističke partije. Vrhunac njegove političke karijere bio je 1997. godine, kada je izabran za premijera zemlje u vladi nacionalnog pomirenja, na funkciji od marta do jula. Baškim Fino je bio na nekoliko ministarskih funkcija od 1997. do 1998. godine, bio je ministar lokalne uprave i potpredsednik Vlade, kao i od 1999. do 2001. godine, kada je ponovo bio ministar lokalne uprave. Tokom perioda 2001-2002 bio je ministar javnih radova i turizma. / Ibna