Albanija: broj žrtava blizu 30, preko 600 povređenih, pedesetak spašenih iz ruševina

Albanija: broj žrtava blizu 30, preko 600 povređenih, pedesetak spašenih iz ruševina

Timovi za potragu i spašavanje nastavljaju rad u oblastima zahvaćenim snažnim zemljotresom 6,4 Rihtera koji je rano u utorak, 26. novembra 2019., pogodio zapadnu Albaniju.

Prema albanskom ministru odbrane Olti Djackaka, do kasno uveče zabeležen je 21 smrtni slučaj, a više od 600 je ranjeno, a 45 civila se iz ruševina izvuklo iz ruševina.

Olta Djackaka napomenula je da je ovo bio najjači zemljotres koji je Albanija doživela od 1979. godine, a seizmička aktivnost rezultirala je sa više od 250 zemljotresa.

Na mnoga pitanja o obimu štete od smrtonosnog zemljotresa, ministarka odbrane je rekla da je sada prioritet osloboditi i spasiti svaku osobu koja je u opasnosti. Takođe je pozvala građane da ne ulaze u svoje domove pre nego što ih pregledaju specijalizovane jedinice.

Škole i univerziteti ostaju zatvoreni po nalogu Vlade. Pored specijalizovanih jedinica za spašavanje, u operacijama potrage i spasavanja radi više od 2.000 pripadnika albanskih oružanih snaga, 1900 policajaca, vatrogasaca, medicinskih timova i stotine dobrovoljaca.

Preko 200 stranih spasilaca i službenika za reagovanje u katastrofama iz Italije, Grčke, Francuske, Turske, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Rumunije radi na ruševinama, izjavila je albanska ministarka odbrane.

Postavljeno je 300 šatora za smeštaj onih koji su izgubili domove, koji mogu primiti oko 1.000 stanovnika, dok im je na raspolaganju i 200 vojnih objekata. Konačno, preko 90 teretana u Tirani, Draču, Kruji i Leži prilagođeno je za smeštaj onih kojima je potrebna, tvrdi Olta Djackaka. / Ibna