Albanija: Čavušoglu u službenoj poseti Tirani – sastao se sa Cakajem

Albanija: Čavušoglu u službenoj poseti Tirani – sastao se sa Cakajem

Turska delegacija posjetiće Rusiju narednih dana kako bi razgovarala o situaciji u Idlibu, severozapadu Sirije, izjavio je u sredu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Danas je predsednik (Erdogan) vodio telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ovog puta naša delegacija će posetiti Moskvu, jer je ruska delegacija dva puta posetila Ankaru i održala sastanke“, rekao je Čavušoglu.

„Nastavljamo raditi sa Rusijom da obezbedimo trajan prekid vatre. Ali, čak i ako nema efekta u ovom procesu, ostajemo odlučni u tome. Učinit ćemo sve što je potrebno“, rekao je.

Turski ministar je ovo izjavio tokom zajedničke konferencije za štampu sa zamenikom ministra za Evropu i spoljne poslove Gentom Cakajem u Tirani, gde se Čavušoglu nalazi zvaničnoj poseti.

Sastanak ministara spoljnih poslova Albanije i Turske bio je fokusiran na područja od zajedničkog interesa, kao što su: promocija ekonomskih i trgovinskih odnosa između dve zemlje, značaj poboljšanja kvaliteta regionalne saradnje i produbljivanje interakcije u multilateralnim organizacijama.

Cakaj je na konferenciji za novinare nakon sastanka izrazio zahvalnost svom turskom kolegi na nepokolebljivoj podršci i solidarnosti koju je pružila turska Vlada Albaniji od prvih časova nakon razornog zemljotresa.

“Održivi odnosi između naše dve zemlje ukorenjeni su ne samo u istorijskim vezama, već i u intenzivnoj bilateralnoj interakciji, konstruktivnoj saradnji u međunarodnim organizacijama i održivom partnerstvu u NATO-u”, naglasio je Cakaj.

Cakaj je takođe izrazio zahvalnost za stalnu podršku Turske Republici Kosovo, kao deo procesa jačanja njenog međunarodnog položaja i članstva u multilateralnim organizacijama.

Nakon sastanka, strane su potpisale tri vrlo važna sporazuma.

Prvo, Sporazum o „Uzajamnom priznavanju i razmeni vozačkih dozvola“, koji će olakšati saobraćaj i ukloniti administrativne i birokratske prepreke za upotrebu vozačkih dozvola između Albanije i Turske.

Drugo, Memorandum o razumevanju između diplomatskih akademija za razmenu diplomata, koji će doprineti unapređenju stručne kompetencije i povećati mogućnosti za razmenu iskustava između dve zemlje.

Treće, „zajednička deklaracija“ između dva ministarstva koja će služiti za podsticanje napora i koordinaciju stavova u međunarodnim organizacijama za borbu protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, ekstremnog nasilja i terorizma./ibna