Albanija će imati podršku Hrvatske na putu integracije u EU

Albanija će imati podršku Hrvatske na putu integracije u EU

Albanska delegacija, koja učestvuje na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja se održava od 8. do 12. aprila u Strazburu, sastala se sa potpredsednicom hrvatske vlade i ministarkom spoljnih poslova Marijom Mejčinović Burić.

Tokom sastanka, hrvatska ministarka pohvalila je reforme koje je Albanija pokrenula i rekla da će njena zemlja podržati proces integracije Albanije u EU.

Na ovom sastanku, obe strane su pohvalile odlične odnose između dve zemlje i njihovu saradnju u sklopu multilateralnih organizacija.

Članovi albanske delegacije, kojom je predsjedavao poslanik Ervin Bušati, obavestili su hrvatsku ministarku spoljnih poslova o onome što je Albanija postigla u pet ključnih područja potrebnih za proces integracije te su zatražili podršku Hrvatske za pokretanje pregovora u junu 2019. godine.

Hrvatski ministarka spoljnih poslova Burić čestitala je albanskoj delegaciji na napretku koji je ostvarila, te je pohvalila i reforme koje se odvijaju u pravosudnom sistemu.

„Reforma pravosuđa, novi zakoni i amandmani u Ustavu Albanije mogu se smatrati nekim od najefikasnijih i najradikalnijih u Evropi. Hrvatska će podržati otvaranje pregovora o pridruživanju za Albaniju i Severnu Makedoniju kako bi se te dve zemlje što prije pridružile evropskoj porodici,“ rekla je hrvatska ministarka. / ibna /