Albanija: Četvero preminulih zbog koronavirusa, ministarka zdravlja poziva građane da ostanu kod kuće

Albanija: Četvero preminulih zbog koronavirusa, ministarka zdravlja poziva građane da ostanu kod kuće

U ponedeljak ujutro 43-godišnji pacijent sa COVID-19, hospitalizovan u Klinici za zarazne bolesti na Odelenju intenzivne nege, izgubio je životnu bitku sa virusom, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja, čime je broj umrlih u Albaniji sada četiri.

Pacijentu iz Kavaje stanje se pogoršalo i stavljen je na respirator, ali je preminuo uprkos naporima lekara. Muškarac navodno nije imao nikakvu osnovnu bolest, osim gojaznosti.

Ranije, albanska ministarka zdravlja Ogerta Manastirliu izrazila je saučešće porodici 71-godišnjaka koji je umro u nedelju uveče, koji je treća žrtva pandemije koronavirusa.

„Naši lekari dali su sve od sebe u borbi za njegov život, ali zbog komplikacija izazvanih nizom bolesti dovele su do fatalnog ishoda. Svaki gubitak života ovih dana, osim bola koji donosi porodici i nama, trebalo bi da nam svima bude podsetnik: Ostanite kod kuće, ne dozvolite da virus zarazi i ugrozi živote naših najmilijih!“, rekla je ministarka zdravlja.

„Želim ponoviti poziv građanima: Sprovođenje higijenskih mera. Sprovođenje mera socijalne distance. Ne izlazite iz kuća. Na taj način spašavaš živote! Bez vaše pomoći, lekari ne mogu ništa! Ovo je rat sa nemilosrdnim neprijateljem, i moramo da se borimo ostajući na udaljenosti, ali više ujedinjeni nego ikad u našim srcima i umovima“, zaključila je Manastirliu./ibna