Albanija: Demokratska partija će učiniti sve da zadrži mlade ljude u zemlji

Albanija: Demokratska partija će učiniti sve da zadrži mlade ljude u zemlji

Lider Demokratske stranke Albanije (DP) Lulzim Basha rekao je u ponedeljak da će njegova politička stranka učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da zadrži mlade ljude u zemlji.

Pozivajući se na najnoviji izveštaj Gallupa, Basha je rekao da je svaka treća osoba koja napušta zemlju iz kategorije mladih ljudi, dok je Albanija među državama sa najvećim odlivom mozgova u regionu.

„Danas Albanci odlaze jer imaju manje mogućnosti za obrazovanje, a oni koji su obrazovani imaju manje mogućnosti za zaposlenje. Uz Edija Ramu promovišu se oni koji imaju kriminalne dosijee, a ne obrazovani mladi ljudi. Visoki porezi koje je nametnula vlada Edija Rame u proteklih sedam godina izvukli su više novca iz džepova mladih nego bilo koja druga vlada, a korupcija ne dopušta da napreduju pošteni profesionalci”, rekao je Basha.

Basha je rekao da će DP učiniti sve da mlade ljude zadrži u zemlji stvaranjem uslova za zapošljavanje.

„Odlazak mladih je još jedna velika opasnost za Albaniju. Daćemo sve od sebe da mlade zadržimo u našoj zemlji kao najvažniju radnu snagu. Naš plan će podržati inicijative mladih, doneti prave uslove za njihovo zapošljavanje i preduzetništvo. Imaju prave ideje, strast i energiju da daju veliki pozitivan zamah razvoju zemlje. Oslobodićemo tržište od monopola kako bi naša ekonomija mogla slobodno disati: uz niske poreze, ulaganja u tehnologiju i fiskalnu politiku koja podržava rad”, rekao je lider opozicije.

Basha je takođe dodao da će „naš plan stvoriti prostor za sve koji žele da se školuju i rade u svojoj zemlji. „Albanci žele vladu koja brine i podržava narod, vladu koja nudi mogućnosti i radna mesta za naše sinove i ćerke“ ./ ibna