Albanija: Dešavanja u Elbasanu su inscenirana, tvrdi Meta

Albanija: Dešavanja u Elbasanu su inscenirana, tvrdi Meta

Predsednik Albanije Ilir Meta komentarisao je incidente koji su se dogodili u nedelju tokom proslave „Letnjeg dana“ u Elbasanu, albanskom gradu koji je posetio Edi Rama, gde je došlo do sukoba između pristalica Demokratske i Socijalističke partije, što je rezultiralo intervencijom policije.

Meta, koji se pojavio u televizijskoj emisiji u ponedeljak, je rekao da „zadatak Vlade, koja kontroliše sve centralne i lokalne organe, nije da stvara sukob”.

„Ovo je bitka života ili smrti u narednih 100 godina. Moj interes je nula ko će pobediti, moj interes je samo izborni proces”, rekao je Meta, misleći na izbore 25. aprila.

„Nije me briga ko će pobediti, ali pošto imamo sukob, moramo imati na umu da to nije sukob Mete i Edija Rame, kako se tumači. Ovo je sukob između uspostavljanja autoritarnosti i kleptomanije u ovoj zemlji u službi interesa drugih, kojima je Rama jednostavno talac“, rekao je Meta.

„25. aprila svi reflektori na svetu biće u Albaniji. Nećemo dozvoliti nezakonita dela i nasilje u zemlji. Predsednik ima jasan plan da zaštiti glasanje i narod Albanije će pobediti sa njim”.

Moj plan, rekao je Meta, biće da identifikujem kandidate kod kojih postoje izborne nepravilnosti. Imaćemo sve transparentno i pod nadzorom”, nastavio je.

„Obavestiću ljude o bilo kojoj nezakonitosti koja se dogodi na izborima 25. aprila. Na kraju će predsednikov plan pobediti”, rekao je.

„Jednom sam se dogovorio sa predsednikom Socijalističke partije za evropsku Albaniju, što je trajalo dve godine, s obzirom na to da je znao da bi bez koalicije sa LSI izgubio sve opštine“.

Uslov je bio izglasavanje tri zakona. Sad da pojasnim: Nikada nije bilo političkog sporazuma sa Edi Ramom“, rekao je Meta.

Meta je takođe komentarisao optužbe protiv Vlade. „Ministarstvo pravde godinama nije davalo predsedniku informacije koje je tražio po pitanju vlasništva verskih zajednica. Ministarstvo odbrane ne daje nikakve informacije načelniku oružanih snaga u vezi sa imovinom vojske“, rekao je Meta. Prema njegovim rečima, Vlada će biti odgovorna za bilo koju imovinu koju su nelegalno dali.

Komentarišući incidente koji su se dogodili u Elbasanu, premijer Edi Rama opisao ih je kao vulgarnu epizodu i još jedan primer degradacije zastarele opozicije. / Ibna