Albanija: Direktor SZO u Tirani poziva da se ne plasiraju lažne vesti o koronavirusu

Albanija: Direktor SZO u Tirani poziva da se ne plasiraju lažne vesti o koronavirusu

Raul Gonzalez, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Tirani, rekao je da se trebaju izbegavati lažne vesti o koronavirusu, jer su angažovani, kako je rekao, međunarodno akreditovane organizacije i stručnjac.

Na sastanku radne grupe za koronavirus Raul Gonzalez pohvalio je mere koje je preduzela Albanija.

„Zašto u Albaniji nema epidemije? Mi, kao i cela SZO, kažemo da morate verovati institucijama. Imamo odličnu saradnju sa albanskom Vladom i čestitam joj na transparentnosti“, rekao je Gonzalez.

„Ono što tražim od vas je da verujete stručnjaima jer je veliki deo njih međunarodno sertifikovan. Upravo sam se vratio iz svoje matične zemlje, Španije, i želim vam reći da smo pre dve sedmice dobili prve pacijente koji imaju koronavirus. Ali zašto u Albaniji nema slučaja? Još učimo, to je za nas nešto novo “, rekao je.

Gonzalez je rekao da “ljudi koji su pozitivni nisu putovali, nisu putovali u Italiju ili imali kontakt sa zemljama u kojima su obolevanja češća”.

„Druga vrlo važna tačka su informacije. Danas ovde imamo medije i vrlo sam sretanzbog toga. Ključ su ispravne informacije i izbegavanje dezinformacija. Dezinformacije i lažne vesti problem su u svetu. Trebamo videti i verovati saradnji naših različitih organizacija, vladinih agencija i institucija. Ne bismo trebali širiti lažne vesti, jer to šteti ne samo našem zdravlju već i ekonomiji zemlje“, naglasio je Gonzalez.

Ni u Albaniji nijedan slučaj

U Albaniji nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa. Od 42 sumnjiva sllučaja ni jedan nije bio pozitivan, rekla je ministarka zdravlja i socijalne zaštite Ogerta Manastirliu tokom sastanka radne grupe.

„Juče smo ispitali 6 drugih sumnjivih slučajeva koji su se pokazali negativnim za COVID-19. Do sada su 42 slučaja proverena u laboratoriji PHI, a Albanija nije potvrdila nijedan slučaj s novim koronavirusom“, rekla je ministarka./ ibna