Albanija: Donatori obećali 1,15 milijardi evra pomoći

Albanija: Donatori obećali 1,15 milijardi evra pomoći

Albanski premijer Edi Rama osao je iznenađen snagom solidarnosti međunarodne zajednice u donacijama za obnovu Albanije, nakon katastrofalnog zemljotresa 26. novembra 2019. godine.

Edi Rama je opisao Međunarodnu konferenciju donatora za obnovu, koju je EU organizovala u ponedeljak, 17. februara, u Briselu, kao “nezaboravan dan Albanije u srcu Evrope”.

Ukupan iznos prikupljen za pomoć obnovi Albanije nakon katastrofalnog zemljotresa 26. novembra 2019, u kome je poginulo 51 osoba, više od 1.000 povređenih i 14.000 privremeno bez domova, iznosi 1,15 milijardi eura.

Edi Rama je u obraćanju učesnicima na kraju Međunarodne konferencije donatora rekao da je prikupljeni iznos premašio sva očekivanja i bio je izvan granica mašte.

Prema izveštaju EU, šteta koju je zemljotres prouzorkovao na javnoj i privatnoj infrastrukturi u Albaniji dostigla je milijardu evra.

Donatorsku konferenciju „Zajedno za Albaniju“ organizovala je Evropska unija, okupljajući predstavnike iz 100 zemalja koji će podržati program obnove Albanije./ibna