Albanija: Edi Rama obezbedio treći mandat

Albanija: Edi Rama obezbedio treći mandat

Socijalistička partija Albanije (PS) obezbedila je treći uzastopni mandat na parlamentarnim izborima, osvojivši skoro polovinu glasova i mesta u parlamentu za jednopartijsku vladu.

Centralna izborna komisija saopštila je u utorak da su na prebrojanih 98% glasova sa izbora održanih u nedelju socijalisti premijera Edija Rame osvojili 48,79% glasova i 74 od 140 mesta u parlamentu. To je isti broj mesta koja su osvojili na prethodnim izborima.

Glavna opoziciona Demokratska stranka osvojila je 39,55% glasova i 59 mesta, dok je njen saveznik, Socijalistički pokret za integraciju (LSI), osvojio 6,83% glasova i 4 mesta. Socijaldemokratska partija je dobila 2,26% i 3 mesta.

Obraćajući se pristalicama stranke, Rama je rekao da su odneli “najtežu, ali najslađu” pobedu njegove stranke.

„Oborili smo rekord. To je bio istorijski rekord. Hvala vam što nam verujete i što ćemo vas voditi još četiri godine“, rekao je Rama hiljadama pristalica u centru Tirane.

„Moj san … je da Albaniju ove decenije učinim šampionom Balkana, u turizmu i agroturizmu, u energetici i poljoprivredi i u brzim, kvalitetnim, neuništivim digitalnim uslugama“, rekao je Rama. / Ibna