Albanija: EU je pokretačka snaga za provođenje reformi u našoj zemlji, kaže Gjonaj

Albanija: EU je pokretačka snaga za provođenje reformi u našoj zemlji, kaže Gjonaj

Albanske ministarke pravde Etilda Gjonaj i infrastrukture i energetike Belinda Balluku razgovarale su danas internet vezom sa Isabel Santos, izvestiocem Evropskog parlamenta za Albaniju, i Charlotte Ruhe, izvršnim direktorom za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Ministarka Gjonaj rekla je da su razgovori fokusirani na dve glavne oblasti za članstvo u EU, pravdu i energiju.

„Danas sam imala zadovoljstvo razgovarati s Belindom Balluku, ministarkom infrastrukture i energetike, Charlotte Ruhe, izvršnom direktoricom EBRD-a za srednju i jugoistočnu Evropu, i Isabel Santos, izvestiocem Evropskog parlamenta za Albaniju, u odboru kojim predsedava Steven Blockmans (CEPS) o važnosti, perspektivama i izazovima reformi u dve ključne oblasti za članstvo u EU: pravda i energija “, rekla je Gjonaj.

“Početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom u martu ove godine bio je dugo očekivana odluka i ovo zeleno svetlo nije samo postignuće, već i konkretna nada za evropsku budućnost”, nastavio je Đonaj.

Dalje je napomenula da je „perspektiva integracije bila i biće pokretačka snaga za preduzimanje i sprovođenje transformacionih reformi u našoj zemlji, gde se reforma pravosuđa može smatrati uspešnim slučajem ove transformacione snage“.

„Zahvaljujem se Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i CEPS-u na organizovanju online događaja, i naravno na podršci Albaniji na ovom putu“, zaključila je Gjonaj./ibna