Albanija i Crna Gora potpisale protokol o saradnji policijskih snaga

Albanija i Crna Gora potpisale protokol o saradnji policijskih snaga

Generalni direktor državne policije Albanije Ardi Veliu i generalni direktor crnogorske policije Zoran Brđanin potpisali su u gradu Skadru protokol „O saradnji albanske i crnogorske policije tokom turističke sezone 2021. godine“.

Veliu i Brđanin su naglasili da postoji odlična saradnja između policijskih snaga ovih zemalja, koja se proteže u nekoliko oblasti: u pogledu odnosa dve granične policije, sprovođenja zajedničkih provera i patrola, ističući da je granični prelaz Murikan već referentna tačka i za druge partnere, radi obavljanja zajedničkih usluga i kontrola; u smislu sprečavanja migracionih tokova; za sprečavanje i suzbijanje prekograničnih zločina; razmenu informacija o licima ili grupama koje se bave kriminalnim aktivnostima, kao i povećanje preventivne i ofanzivne snage protiv kriminalnih grupa u oblasti organizovanog kriminala.

Dvojica direktora složila su se oko uspostavljanja zajedničkih istražnih timova, za potpunu istragu prekograničnih zločina i organizovanog kriminala, kako ne bi ostali samo u kontekstu razmene informacija i delovali odvojeno, već da bi delovali zajedno sa istragama protiv osoba ili kriminalnih grupa koje vrše kriminalnu delatnost u oblasti trgovine narkoticima i pružaju pomoć za ilegalni prelazak granice državljanima trećih zemalja koji ilegalno ulaze u Albaniju, na granici sa Grčkom, a zatim pokušaju prelaska u jednu od zemalja EU, preko Crne Gore.

Na kraju sastanka, Veliu i Brđanin potpisali su protokol „O saradnji tokom turističke sezone 2021“ između Generalnog direktorata državne policije Albanije i Uprave policije Crne Gore, za slanje službenika državne policije u Crnu Goru, tokom turističke sezone, u cilju razmene policijskih politika, podrške u prevenciji kriminalnih događaja koji narušavaju javni red i sigurnost, jačanju bezbednosti na putevima, kao i prevenciji i borbi protiv prekograničnih krivičnih dela, tokom turističke sezone u Crnoj Gori. / ibna