Albanija: Ispunili smo sve uslove za održavanje međuvladine konferencije, kaže Cakaj

Albanija: Ispunili smo sve uslove za održavanje međuvladine konferencije, kaže Cakaj

Zamenik ministra spoljnih poslova za Evropu i spoljne poslove Gent Cakaj opisao je izveštaj Evropske komisije o napretku kao pozitivnu poruku za čitav Zapadni Balkan, rekavši da „ovaj put izveštaj pokazuje da je Albanija nastavila progresivan trend ispunjavanja svih preduslova“.

U televizijskom intervjuu Cakaj je naglasio da je „komunikacija Evropske komisije važna iz nekoliko razloga. Prvo, to je pozitivna poruka za čitav Zapadni Balkan, jer je pored potvrđivanja podrške procesu proširenja EU predstavljen i višemilionski investicioni plan, koji će u značajnim količinama biti od koristi svom zemljama Zapadnog Balkana u finansiranju značajnih projekata, kritičnih za infrastrukturu, energiju i još mnogo toga“.

Upitan koliko bi Albanija imala koristi od EU, Cakaj je rekao da ima informacije o iznosu, ali da će ih sutra objaviti komesar za proširenje Oliver Varhleii.

„Znam iznos, ali čekamo da ga Poverenik kaže sutra“, rekao je Cakaj.

Ministar Cakaj je dalje naglasio da je „EU igrala važnu ulogu u pružanju podrške procesu društveno-ekonomskog oporavka, koji se pod uslovima nametnutim pandemijom COVID-19 povećao. Ekonomska strana je važna jer EU prati proces političkog proširenja brojnim finansijskim instrumentima koji pomažu u transformaciji regiona u celini”.

S druge strane, nastavio je Cakaj, postoje i pozitivne vesti za Albaniju, mada se još jednom potvrđuje da je Albanija postigla značajan i stalan napredak na svojoj evropskoj agendi. Pitanje Ustavnog suda, koje je još uvek u postupku popunjavanja od strane potrebnih sudija, je izostavljeno.

„Zapravo, za sve ostale prioritete predstavljene u zaključcima Saveta iz marta 2020. godine, Albanija je ispunila sve neophodne uslove, a pored toga ima i sve tehničke kapacitete za organizaciju međuvladine konferencije“, rekao je Cakaj.

Upitan da li postoji datum za međuvladinu konferenciju, Cakaj je rekao: „Decembar je moguć za održavanje, ali iz mnogih razloga nije siguran. Iskustvo u EU naučilo me je da izbegavam davanje datuma, jer od juna 2018. imamo niz datuma i oni, usled različitih okolnosti, nisu uvek primenjivani “.

„Ali ovo je druga stvar, moramo ispuniti sve uslove i na osnovu njihovog ispunjenja očekujemo da ćemo imati prvu međuvladinu konferenciju u decembru“, rekao je Cakaj.

Ministar Cakaj takođe je rekao da „Evropska komisija potvrđuje da je Albanija već počela da pokazuje rezultate u pokretanju istraga protiv visokih zvaničnika, specijalnih sudija i tužilaca koji nisu prošli reviziju jer su protiv njih pronašli dokaze o kriminalnim radnjama. Takođe, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, brojevi su generalno pozitivni, u rasponu od rata vođenog tokom rasformiranja uzgoja droga, pa sve do nedavnih operacija Operativne snage zakona (OFL).

Upitan o ideji obnavljanja viznog režima, Cakaj je rekao da „potreba za ovim odobrenjem nije nužno potreba za odobrenjem samo za one koji putuju kao državljani Republike Albanije, to je zaista novi proces EU u službi povećanja unutrašnje bezbednosti i jačanja granica uopšte “.

„Ne radi se uopšte o vraćanju viza ili popunjavanju obrazaca za vize, već samo o popunjavanju onlajn obrasca koji će kreirati putnu dozvolu za nekoliko minuta“, rekao je Cakaj.

Dodao je da je ovo praksa koja će uključivati dugački spisak različitih država, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Australiju itd. / Ibna