Albanija: Istraga otkrila da je najveća opoziciona stranka prikrivala isplatu 650 hiljada USD

Albanija: Istraga otkrila da je najveća opoziciona stranka prikrivala isplatu 650 hiljada USD

Lider albanske opozicije, Lulzim Basha, pojavio se danas u Okružnom tužilaštvu u Tirani kako bi svedočio u vezi isplata koje je Demokratska stranka u predizbornoj kampanji 2017. godine dala lobističkim firmama u SAD-u.

Nakon svedočenja kod tužioca u spornom predmetu, ova kancelarija je izdala saopštenje za javnost, nudeći detalje o istrazi. Prema istražiteljima, Demokratska stranka je prijavila samo 25 000 dolara umesto 650 000 dolara.

“Istraga pokazuje da postoji značajna razlika između zvaničnog iznosa koji je objavljen i iznosa koji je platila Demokratska stranka. Ova stranka je navela iznos od 25 hiljada USD dok je sakrila iznos od 650 hiljada dolara”, navodi se u saopštenju Tužilaštva okruga Tirana.

Prema tužiocima, ova stranka je imala dve isplate u ukupnom iznosu od 650 hiljada USD za lobističke firme u SAD, a što nije prijavila, iako zakon to zahteva. Jednu od ovih uplata izvršila je strana kompanija “Biniatta Trade”, sa sedištem u Velikoj Britaniji i vlasništvo je ruskog državljana. / ibna /