Albanija: Izborna reforma će biti završena u maju, smatra Gjiknuri

Albanija: Izborna reforma će biti završena u maju, smatra Gjiknuri

Izborna reforma u Albaniji biće završena u maju, smatra kopredsedavajući Komisije za izbornu reformu Damjan Gjiknurij, i dodaje da će se naredni sastanak fokusirati na ostala nerešena pitanja.

Kako je napomenuo u televizijskom intervjuu, neka od dogovorenih rešenja stručnjaci će predstaviti na sledećem sastanku, uključujući, između ostalog, raspravu o izbornom sistemu, jer ona nije u potpunosti iscrpljena.

„Tokom rasprave o pitanjima izbornog sistema, glavna opozicija nije podnela nijedan predlog; stoga ću ostati nagađati njihova razmišljanja o ovoj temi “, podvukao je Gjiknuri.

„Slušali smo sve strane za stolom za diskusiju. Zatražili smo mišljenje eksperata o amandmanima koji mogu kršiti Ustav i, ako je to slučaj, trebali bismo istražiti mogućnosti da im se pristupi na najbolji mogući način”.

„Socijalistička partija ne vidi problem sa trenutnim izbornim sistemom. Prema našem mišljenju, ovo rešenje je vrlo dobro i problem sa izborima se zasniva na aspektima koji vode politizaciji izbora izjednačavanjem međusobnih pritužbi“, izjavio je Gjiknuri.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ne postigne dogovor sa parlamentarnom i vanparlamentarnom opozicijom po pitanju izbornog sistema, postoji spremnost za kompromis, uzimajući u obzir njihove političke interese.

Govoreći o vrsti sistema, Gjiknuri je objasnio da postoje otvorene liste ili nacionalni proporcionalni sistem zastupanja, tako da u igri postoji mnogo opcija sve dok glavna opozicija, koja je deo parlamenta, zauzme jedinstven stav o ovom pitanju. / ibna