Albanija je među 15 najranjivijih ekonomija, kaže Tabaku

Albanija je među 15 najranjivijih ekonomija, kaže Tabaku

Bivša članica Demokratske stranke Albanije, Jorida Tabaku, pozivajući se na izveštaj Standard&Poor, upozorila je da je albanska ekonomija jedna od 15 najosjetljivijih ekonomija na svetu zbog pandemije COVID-19.

Demokratska stranka je dugo zabrinuta zbog ovog izveštaja, da je naša ekonomija u većoj opasnosti od cele regije. Albanija je jedna od 20 najugroženijih zemalja u pogledu prihoda albanskih građana. Ovaj nedostatak prihoda, ako Vlada ne bude delovala, brzo će pogoditi stotine hiljada albanskih porodica. Krhka ekonomija je u ozbiljnoj opasnosti od ove krize,  kada Albanci, a posebno srednja klasa, nose veliki teret poreza, a mala preduzeća koja drže više od 200.000 domaćinstava neposredno iznad granice siromaštva, su ozbiljno pogođene merama protiv pandemije. Potrošnja građana je opala, poslovne investicije za proširenje poslovanja su smanjene. Plate su male, a troškovi života su porasli “, rekla je ona.

Pored toga, Tabaku je naglasila da će “ako Vlada danas ne interveniše ozbiljnim ekonomskim planom koji služi građanima i ekonomiji, Albanci zbog ekonomske krize pretrpeti više nego ceo region. Smešni iznos od 14 miliona leva za samo 1/3 malih preduzeća nije dovoljan“.

„Šta će se dogoditi sa najmanje 35.000 malih preduzeća sa prometom do 140 miliona leva koji nemaju koristi od paketa podrške? Šta je sa desetinama hiljada nezaposlenih koji ne učestvuju u programu pomoći za nezaposlene? Šta će jesti? Šta je sa 70.000 porodica koje su nepravedno uklonjene iz šeme finansijske pomoći i nisu korisnici vladinog sistema? Ko će se pobrinuti za njih? Šta je sa hiljadama uličnih prodavaca koji uopšte nisu uključeni u vladinu odluku? Kako će se oni ponovo snabdevati kada im Vlada zabrani? Vlada nema odgovor na ova pitanja. Vlada i njen budžet nemaju odgovor na ovom nivou krize. Ne postoji budžet za ove ranjive kategorije i za većinu zaposlenih i preduzeća “, rekla je ./ibna